Riješen misterij Tutankamonove smrti

Posted on Updated on

Chris Naunton goes in Flinders Petrie's footsteps.Trebalo je tisuće godina, ali kombinacija  forenzičkih znanosti  21.stoljeća i sreće, napokon je otkrila što se dogodilo Tutankamonu– najpoznatijem faraonu na svijetu.

Misterij je okruživao dječaka – kralja od njegove smrti 1323. prije Krista, kada je imao 19 godina. Misterij se povećao kada je arheolog Lord Carnarvon umro u Kairu nedugo nakon otkrića Tutankamona. U otkriću je sudjelovao i Carnarvonov kolega Howard Carter, a sve se odigralo 1922.godine.

Britanski stručnjaci sada smatraju da su riješili misterij kraljeve smrti. Vjeruju da su ozljede uočene na mumiji veoma slične ozljedama koje su se mogle zadobiti u nesreći na kolima. Također smatraju da je to mogući razlog loše i nepotpune mumifikacije.

Dr. Chris Naunton, direktor Egiptološkog istraživačkog društva, bio je zainteresiran kada je u Carterovim referencama naišao na podatak da je tijelo bilo zapaljeno.  Zaključak je potekao od doktora Roberta Connollya, antropologa sa Liverpoolskog sveučilišta, koji je bio dio tima koji je radio rendgenske snimke Tutankamonovih ostataka 1968. Među kostima u svom uredu pronašao je i dio faraonova tkiva – jedini znan primjerak izvan Egipta. Radeći sa forenzičkim arheologom doktorom Mattom Pontingom, doktor Connolly koristio je elektronski mikroskop kako bi utvrdio je li tkivo (u ovom slučaju dio kože sa mišićem) bilo spaljeno.  Kemijski testovi su potvrdili da je Tutankamonovo tijelo bilo spaljeno, dok je bilo zatvoreno u lijesu. Istraživači su otkrili da je  ulje za balzamiranje u kombinaciji sa lanom i kisikom izazvalo kemijsku reakciju koja je faraonovo tijelo „ispekla“  temperaturom od preko 200 stupnjeva.

Doktor Chris Naunton je rekao: „Nagorenost i mogućnost da je neuspjela mumifikacija dovela do spontanog sagorijevanja nedugo nakon pokopa bila je potpuno neočekivana. Bilo je to nešto poput otkrivenja.“

U suradnji sa znanstvenicima za forenzičke znanosti s Cranfieldova instituta, istraživači su proveli virtualnu autopsiju koja je otkrila uzorak ozljeda na jednoj strani tijela.  Njihovo istraživanje također objašnjava zašto je mumija kralja Tutankamona jedina kojoj nedostaje srce: bilo je oštećeno daleko više nego što je bilo moguće popraviti.

Faraonove su ozljede povezane s određenim scenarijem: istraživači automobilskih nesreća stvorili su  računalnu simulaciju nesreće s kolima. Rezultati sugeriraju da su ga udarila kola dok je bio na koljenima – razbivši mu rebra, zdjelicu i zdrobivši mu srce.

Nova otkrića po prvi put će biti prikazana za programu Channel 4, u dokumentarnom filmu pod nazivom „Tutankamon – misterij spaljene mumije“.

 

Komentiraj