Jesmo li bliže pronalasku DNA dinosaura?

Posted on

Znanstvenici su naišli na senzaciju –  fosil gravidne ženke T- rexa. Osim neobičnog stanja fosila koji je doista zapanjujući, ovaj pronalazak znanstvenicima bi mogao pružiti uvid u evoluciju polaganja jaja kao i na spolne razlike među dinosaurusima. Moguće je da ostatci posjeduju još nešto, nešto do sada neviđeno, sveti gral fosila – DNA.

„Moguće je.“, kazala je Lindsay Zanno za Discovery news, referirajući se na genetski materijal koji bi mogao biti prisutan u tome kao i u sličnim nalazima fosila „Imamo dokaze o mogućnosti postojanja DNA fragmenata u fosilima dinosaurusa ali moramo još raditi na tome i testirati.“

Ono što za sada zasigurno znamo je da pronađeni fosil iz Montane  pripada vrsti Tiranosaurus rex čija je starost procijenjena na 68 milijuna godina.  Fosil još uvijek posjeduje medularnu kost koja je prisutna samo kod ženki danas živućih dinosaurusa, odnosno ptica, neposredno prije i za vrijeme polaganja jaja. To je vrsta kosti koja bi mogla zadržati sačuvanu DNA.

Zanno je docentica bioloških znanosti na Sveučilištu North Carolina gdje je ujedno i voditeljica prirodoslovnog muzeja, a kustosica na odjelu za paleontologiju. Objasnila je kakav je značaj medularne kosti.

„To je specijalna vrsta tkiva koje se brzo izgrađuje da bi pohranjivalo kalcij neposredno prije polaganja jaja. Rezultat toga je da ptice ne moraju ‘povući’ kalcij iz ostalih, glavnih kostiju  kako bi nastale ljuske jaja. To oslabljuje kosti, što možemo primijetiti kod krokodila. Medularna kost prisutna je prije i za vrijeme polaganja jaja, kasnije nestaje.“

Materijal koji je pronađen poslan je na analizu i utvrđeno je da se radi o istoj vrsti tkiva koje se nalazi u medularnoj kosti nojeva ili kokoši, a sadrži karatan sulfat, supstancu koja nije prisutna niti kod jedne druge vrste kostiju.

Pronalazak ove kosti evolucionistima je dao još jedan komadić slagalice u opsežnoj priči nestanka dinosaurusa, odnosno da su današnje ptice potomci dvonožnih dinosaurusa mesojeda.

Ovo nije prvi slučaj pronalaska medularne kosti dinosaurusa, ranije je pronađena kod fosila Allosaurusa.

Iskreno se nadamo kako će znanstvenici imati sreće sa izolacijom DNA materijala iz drevne kosti.

dinosi6
Ilustracija, izvor: youtube

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s