Zašto Etna i dalje eruptira?

Posted on Updated on

etna-eruzione-2001-sullo-sfondo-la-citta-di-catania-5811izvor: LiveScience

U nedavno predvečerje, još jedan jezivi sjaj na vrhu talijanske planine i vulkana Etne.

Vulkan je eruptirao opet prošlog vikenda, izbacujući lavu koja je iz daljine izgledala poput vatrometa. Eksplozija iz New SE kratera je posljednja u nizu spektakularnih erupcija. Prema studiji, Etna svake godine proizvede toliko lave da bi se mogao napuniti Wills Tower (nekadašnji Sears Tower) u Chicagu. Bilo da je riječ o lavi koja brzo teče ili vatrenoj fontani, vulkanske eksplozije su stalni pratitelji Sicilijanaca već 2 000 godina.

Ipak, geoznanstvenici još pokušavaju shvatiti zašto Etna eruptira tako često i na tako mnogo različitih načina. Tijekom tisućljeća, gotovo svaka vrsta erupcije se javila na Etni – mirni potoci lave, prskajuće vatrene fontane, pa čak i smrtonosni vulkanoklastični tokovi, pregrijana mješavina pepela, lave i fragmenata plinova.

Kao i kod svih vulkana, magma unutar Etne sadrži mjehuriće plina kao što su ugljični dioksid, sumporni dioksid i voda. Etna je jedan od najplinovitijih vulkana na Zemlji. Keith Putirka, petrologist na California State University koji je proučavao Etnin magmatski sustav, je rekao kako Etna izbacuje više ugljičnog dioksida nego bilo koji drugi vulkan.

„Iako Etna nije masivni vulkan, izbacuje ogromne količine ugljičnog dioksida. Da postoji još nekoliko vulkana poput Etne na planeti, klima bi se mogla ozbiljno promijeniti“, kaže Putirka.

Znanstvenici smatraju da kada se magma duboko ispod vulkana diže prema površini, razlika između brzog i sporog uspona može utjecati na vrstu erupcije. Kada se magma kreće brzo, plin ostaje zarobljen u rastaljenim stijenama te eksplodira kada se iznenadno pusti na vulkanskom otvoru. Ako magma putuje polako, ima vremena za otpuštanje mjehurića, što dovodi do puno magme ali bez eksplozija.

Viskoznost magme također igra ulogu u erupciji vulkana.  Debela, ljepljiva magma može zadržati mjehuriće plina duže nego nisko-viskozna magma.

Prva zabilježena erupcija Etne datira iz 1500. godine prije Krista, ali vulkan je mnogo stariji, s prvim izlijevanjima lave prije 500 000 godina. Zahvaljujući zanimanju geologa, može se odrediti datiranje starije lave koje ukazuje na to da je vulkan imao razdoblja mirovanja.

„Morala su postojati razdoblja kada je vulkan mirovao, inače bi bio puno veći“, rekao je Putirka.

Etnin položaj je još jedna geološka zagonetka. Jedan je od najvećih svjetskih vulkana, visok više od 3 330 metara, smješten je blizu dodirne točke dviju tektonskih ploča. Dakle, blizu dodirne točke, a ne na njoj. To neobično mjesto zbunjuje znanstvenike već desetljećima. Osim ako nisu smješteni na vrhu žarišta, većina vulkana na Zemlji se nalazi na mjestu gdje se tektonske ploče razdvajaju ili sudaraju na način da se podvlači jedna ispod druge (subdukcijska zona). Na području Mediterana, Afrička ploča se sudara s Europskom a dio nje se podvlači pod istočno Sredozemlje.

Etna je predaleko od svoje subdukcijske zone da bi se time objasnio vulkanski magnetizam, većina istraživača se slaže. Zahvaljujući nedavnim, detaljnim pogledima na duboku strukturu zone sudara, znanstvenici smatraju da se Afrička ploča koja tone blizu Etne iskidala, puštajući vruće kamenje koje je probušilo koru ispod Sicilije.

„Čak i nakon što je konstantno promatran više od 2 000 godina, vulkan Etna još uvijek sadrži mnoge misterije. Na fundamentalnoj razini, postoji mnogo toga što još uvijek ne razumijemo u smislu erupcije“, rekao je Putirka.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s