Morska čudovišta na srednjovjekovnim i renesansnim kartama

Posted on Updated on

ortelius-india-loc-sea-monsters-attacking-ship-detail

izvor: LiveScience

WASHINGTON – Kultne morske zmije, sirene i ostala mitska stvorenja koja se nalaze na svjetskim kartama iz srednjovjekovnih i renesansnih vremena, su oživjela na stranicama nove knjige.

Chet Van Duzer-ova knjiga „Morska čudovišta na srednjovjekovnim i renesansnim kartama“ (British Library, 2013) prikazuje evoluciju mitskih bića koja krase atlase od 10. stoljeća do 17. stoljeća. Kartografi su koristili zvjersku umjetnost da bi ilustrirali tajanstvene, neistražene predjele svijeta i moguće opasnosti pomorstva.

Unatoč njihovom divljem izgledu, mnoga od tih bića su slikana na temelju izgleda realnih životinja.

„Stvorenja izgledaju posve fantastično. Kao da su upravo izmišljeni“, rekao je Van Duzer, kartograf povjesničar Kongresne knjižnice, u razgovoru o svojoj knjizi. „Ali, u stvari , puno njih dolazi iz onoga što se tada smatralo znanstvenim činjenicama.“

Morska čudovišta na kartama se protežu od zlokobnih morskih zmija do nevjerojatnih hibrida lava i ribe. Mnogi kartografi su jednostavno prekopirali ta morska čudovišta iz ilustriranih enciklopedija, rekao je Van Duzer za LiveScience. U drugim slučajevima, posebice u periodu 16. stoljeća, kartografi su sebi dozvolili neku vrstu pjesničke slobode što se tiče crtanja životinja (poput zemaljsko-vodenih hibridnih životinja).

Ali opisi tih stvorenja su proučavani vrlo malo, kaže Van Duzer. Iako ljudi u modernim vremenima obično razmišljaju o čudovištima kao mitskim bićima, kitovi i morževi su se smatrali čudovištima u srednjem i renesansnom dobu.

U svojoj knjizi, Van Duzer sagleda podrijetlo morskih čudovišta iz „Mappa Mundi“ (Mapa svijeta), srednjovjekovnih europskih karata svijeta, nautičkih karata i Ptolomejevog zemljopisa, rasprave grčko-rimskog matematičara i znanstvenika Klaudija Ptolomeja koja je sadržavala atlas poznatog svijeta tijekom drugog stoljeća.

Mappa Mundi nisu baš geografski najtočnije karte, ali one sadrže riznicu bizarnih životinja. Jedna ilustracija prikazuje čovjeka u utrobi nemani što je najvjerojatnije referenca na biblijsku priču o Joni i kitu. Druga prikazuje stvorenje s glavom kokoši a tijelom ribe. „Svako stvorenje na zemlji imalo je ekvivalent u moru“, rekao je Van Duzer.

Latinska verzija Ptolomejevog zemljopisa, poznata kao Madridski rukopis, je jedina verzija koja sadrži morska čudovišta. Bliži pogled na mapu otkriva kako su morska čudovišta bila nacrtana od strane stručnjaka – vjerojatno kao dodatak da bi se povećala vrijednost cijene mape na tržištu – kaže Van Duzer.

Ta monstruozna bića sugeriraju kako je svijet pun opasnosti koje vrebaju u dalekim oceanima. Gigantska hobotnica povlači brodove i mornare u morske dubine, a zavodljive sirene se razmeću svojom ljepotom.

Kitovi su istaknuti u srednjovjekovnim i renesansnim kartama. Mnoge skice aludiraju na drevne priče o pomorcima koji zamijene kita za otok. U takvim pričama, mornari usidre svoj brod na kitova leđa i zapale vatru za kuhanje hrane. Kada kit osjeti toplinu vatre, uroni u dubine noseći pomorce i brod zajedno sa sobom.

Prikazi kitova i drugih kartografskih stvorenja su postali realističniji tijekom ranog 17. stoljeća. Mape iz toga doba prikazuju brodove koji su dominantni nad zvijerima oceana. Na kraju, prikazi zvijeri su potpuno nestali s karata.

Moderne karte, kojima nedostaju ove fantastične zvijeri, su apsolutno izgubile nešto – rekao je Van Duzer.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s