George Smoot (1945 – )

Posted on Updated on

george-smoot-cobe

George Fitzgerald Smoot jedan je od najvećih umova današnjice. Dobitnik je Nobelove nagrade za fiziku. Njegova uža specijalizacija su astrofizika i kozmologija. 

Rođen je u Yukonu na Floridi 1945. Osnovnu i srednju školu završio je u Ohiu, gdje i maturirao 1962. Upisao se na studij matematike što je i studirao sve dok se nije prebacio na MIT (Massachusetts Institute of Technology) gdje je studirao dvojno matematiku i fiziku. 1970. obranio je doktorski rad iz oblasti kvantne fizike.

Smoot se odlučio za rad i istraživanje na području kozmologije kada je počeo raditi na institutu Lawrence Berkeley National Laboratory. Blisko je surađivao sa Luisom Alvarezom na eksperimentima iz kvantne fizike kao i na posebno dizajniranom meteorološkom balonu koji je služio za otkrivanje antimaterije   u Zemljinoj gornjoj atmosferi.

Nakon toga se počeo zanimati za kozmičko mikrovalno pozadinsko zračenje (CMB). U to vrijeme postojalo je mnogo otvorenih pitanja oko ove teme, a odnosila su se izravno na temeljna pitanja o strukturi Svemira. Određeni modeli su predstavljali Svemir kao cjelinu koja se neprestano okreće, što bi imalo svakako utjecaja na CMB: temperatura će ovisiti o smjeru iz kojega se promatra.

Uz pomoć Alvareza i Richarda Mullera, Smoot je razvio  diferencijalni radiometar koji je mogao izmjeriti razliku u temperaturi CMB-a između dvije točke koje su se nalazile pod kutom od 60 stupnjeva. Instrument je montiran na zrakoplov, te je pomoću njega postalo moguće odrediti da je ukupna rotacija Svemira ravna nuli što je i bila granica točnosti instrumenta. Ipak, instrument je otkrio varijacije u temperaturu CMB-a različitih vrsta. Otkriveno je da Mliječna staza nije statična nego da se kreće cijela brzinom oko 600 km/s s obzirom na raspršenu površinu. Ovo se vjerojatno događa zbog gravitacijskog privlačenja naše galaksije i koncentracije mase poput Velikog Atraktora.

U to vrijeme činilo se kako je CMB savršeno ujednačen isključivši izobličenja uzrokovana Dopplerovim efektom. Ovaj rezultat proturječio je nekim opažanjima Svemira. Smoot je došao do zaključka da ako je Svemir danas heterogen, bio bi heterogen i u trenutku nastanka CMB-a, a danas bi se to moglo promatrati vidljivim promjenama u temperaturi CMB-a. Bio je to nalaz koji je predviđao jedan Smootov radi iz sedamdesetih godina. Smoot je preložio NASA-i projekt koji će uključivati sofisticiraniji uređaj za radiometriju koji je sada bio mnogo precizniji ali i otporniji na onečišćenje zraka. Njegov prijedlog je prihvaćen od NASA-inih stručnjaka te je uređaj montiran na satelit COBE, a projekt je koštao 160 milijuna dolara. COBE je lansiran u Svemir 18. studenog  1989. Nakon više od dvije godine istraživanja i promatranja, istraživački tim COBE-a objavio je 1992. da je uređaj otkrio sićušne fluktuacije u CMB-u, što je bio preokret u proučavanju ranog Svemira.

Promatranja su bila dokaz o „rađanju“ Svemira i Smoot je tada izrekao jednu od svojih čuvenih rečenica, ushićen oko ovoga otkrića „To je osjećaj kao što bi vjerniku bio kada bi vidio svoga Boga.“

Ishod COBE-ovog uspjeha dogodio se zahvaljujući izvanrednom timskom radu više od 1000 znanstvenika i inženjera, kao i ostalih sudionika. John Mather koordinirao je cijelim projektom te je imao primarnu odgovornost za eksperiment koji je otkrio da CMB ima svojstva crnog tijela. Smooth je bio glavni i odgovorni za mjerenje malih varijacija u temperaturi zračenja.

Za svoj rad na ovom projektu ali i za općeniti doprinos fizici zbog mnogih projekata koje je osmislio i na njima radio, 2006. dobio je Nobelovu nagradu. Navedeno je da ju je dobio zbog „otkrića oblika krivulje zračenja i anizotropije kozmičkog pozadinskog zračenja“.  Dio svoje nagrade je donirao za stipendiranje mladih znanstvenika i studenata. Njegovo otkriće Stephen Hawking nazvao je najvažnijim otkrićem stoljeća ako ne i svih vremena.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s