“Zapisano u kostima” – nova znanstvena emisija na HRT-u

Posted on Updated on

Slaus_potpis

HRT je ovih dana učinio još jedan korak naprijed u obogaćivanju svoga programa znanstvenim sadržajem. Pored emisije „Treći element“ koja je približila  širokim masama mnoge teme iz mnogih grana znanosti, dobit ćemo još jednu emisiju koja će biti posebno uzbudljiva. Riječ je o emisiji „Zapisano u kostima“ koju će predvoditi hrvatski antropolozi na čelu sa dr. sc. Mariom Šlausom.

Radnja epizoda, prema priopćenju HRT-a, odvijat će se u laboratorijima Antropološkog centra HAZU-a, gdje rade dr. Šlaus i njegov tim.

Rekonstruiranjem života i smrti pojedinih kostura primjenjujuću forenzičko – antropološku analizu, tim naših stručnjaka pokazat će nam kako se može otkriti tko je bila osoba, kako je živjela, čime se hranila te kako je umrla. Rekonstrukcijom života i smrti jedne osobe, rekonstruira se i život cijele zajednice u kojoj je određena osoba živjela, što nam daje uvid u prošlost koja nam često ostaje skrivena zbog nemogućnosti da se dublje istraži.

Za sada su poznati nazivi nekoliko epizoda. Prva od njih, koja nosi naziv „Crno vrilo“ obrađivat će kostur star 10 000 godina, a riječ je o ženi koja je umrla u Dračevcu Ninskom i pokopana je na vrlo neobičan način. „Tursko groblje“ i „Tajna udbinske katerdrale“ epizode su koje se bave periodom hrvatsko – turskoga rata i znanstvenici će iznijeti fascinantne podatke koje su otkrili o hrvatskim plemićima iz toga doba. „Legionar iz Resnika“ obradit će vrijeme starorimske okupacije prostora Hrvatske i smrt rimskog legionara koji je poginuo pokraj Trogira. Posljednja epizoda pod nazivom „Stari Hrvati“ obradit će mnogo širu tematiku, način života naših predaka, a rezultati tih istraživanja će nas, prema najavama znanstvenika, iznenaditi.

Dr. Šlaus je rođen u Zagrebu 08.09.1959. Trenutno je trajno izabran Znanstveni savjetnik i redoviti profesor u Antropološkom centru Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti čiji je i upravitelj. Od 1990. do danas zaposlen je u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti  kao trajno izabran znanstveni savjetnik. Od 2012. upravitelj je novoosnovane znanstvene jedinice Antropološki centar Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Od 2001. g. ima kumulativni radni odnos s Katedrom za Sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kao znanstveni savjetnik. Izabran je u znanstveno-nastavno zvanje naslovnog redovitog profesora na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru. Osnovao je i trenutno drži 7 studijskih programa u rasponu od dodiplomskih kolegija do doktorskog studija na dva Sveučilišta (Zagreb i Zadar) koji su posvećeni bioarheologiji i forenzičkoj antropologiji.  Vodio je ili sudjelovao kao znanstveni istraživač u realizaciji 10 znanstveno-istraživačkih projekata od kojih su 3 bili međunarodni projekti, jedan Kolaborativni projekt, i 6 projekata financiranih od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH. Na 5 projekata bio je Voditelj istraživanja ili koordinator. Prof. dr. Mario Šlaus uveo je bioarheološka i forenzičko antropološka istraživanja u Hrvatsku znanost te značajno doprinio razvoju ovih disciplina na međunarodnoj razini. Osnovao bioarheološki laboratorij i Osteološku zbirku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, sudjelovao u radu multidisciplinarne ekipe stručnjaka koju je Vlada RH zadužila da pronađe i identificira žrtve Domovinskog rata te je u tom kontekstu do danas sudjelovao u preko 3000 identifikacija i do danas objavio 121 znanstvenih publikacija (knjiga, poglavlja u knjigama i znanstvenih radova). Član je Upravnog vijeća Instituta za antropologiju, Vijeća poslijediplomskog doktorskog studija Sveučilišta u Zadru i Znanstvenog vijeća za antropologijska istraživanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Za svoj znanstveni doprinos bioarheologiji i forenzičkoj antropologiji 2011. g. dobio je Državnu godišnja nagradu za znanost. (FFZG)

Dosadašnje epizode možete pogledati na linkovima:
1. epizoda: “Tursko groblje”    https://www.youtube.com/watch?v=Im7QG83uYnI

2. epizoda: “Crno vrilo”     https://www.youtube.com/watch?v=AWjX4pR4tbY

3. epizoda “Tajna udbinske katedrale”     https://www.youtube.com/watch?v=6DpO5TfTceQ

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s