Theodosius Dobzhansky (1900. – 1975.)

Posted on

Theodosius_DobzhanskyTheodosiusa se danas smatra osnivačem evolucijske genetike. Bio je ugledni  američko – ukrajinski genetičar i evolucionist.  Odigrao je važnu ulogu u razvoju teorije evolucije i genetike.

Rodio se u Nemirovu, u Ukrajini koja je tada bila u sastavu Ruskog Carstva, 1900. godine. Otac mu je bio nastavnik matematike u srednjoj školi.  Pripadao je obitelji ruskih pravoslavnih svećenika. Tijekom djetinjstva Theodosius je razvio strast za skupljanjem kukaca, a bio je i veliki zagovornik različitih aktivnosti u prirodi. U srednjoškolskim danima odlučio je postati biolog. Diplomirao je biologiju na Sveučilištu u Kijevu 1921., a nakon toga je prihvatio položaj na Politehničkom institutu istog sveučilišta na odsjeku agronomskog fakulteta.

Tijekom svoga boravka ondje, kao profesor i istraživač započeo je detaljna proučavanja genetike i ka tome je usmjerio sve svoje napore i vrijeme. Najviše su ga zanimala novija područja genetike koja još nisu bila toliko dobro istražena. Počeo je opsežna istraživanja nad voćnim mušicama (Drosophila melanogaster).  Mnogi suvremeni genetičari slijedili su njegov rad kao što je ruski etimolog Yuri Filipchenko koji je bio Theodosiusov kolega na sveučilištu Leningrad do 1927.

Dobzhansky je 1928. otišao u Kaliforniju gdje je na Tehnološkom Institutu Kalifornije radio kao genetičar.  1933. napravio je  proboj u akademskoj zajednici kada je uspio svoj modelni organizam D. Melanogaster promijeniti u D. Pseudoobscura. Rezultate svoga rada objavio je u knjizi  „Genetika i podrijetlo vrsta“. Objavljena je 1937. i smatra se najvažnijom knjigom o evolucijskoj biologiji 20.stoljeća.  Kombinacija Darwinove selekcije i moderne genetike postala je katalizator za buduća istraživanja o evoluciji.

Dobzhansky je otišao na sveučilište Columbia i ondje je oko sebe okupio skupinu vrhunskih istraživača. Uveo je revoluciju u primjenu genetike i evolucije na ljudska bića i razumijevanje njihovog funkcioniranja. Pisao je i o antropološkim i filozofskim temama, a jedan od takvih radova je i njegova utjecajna knjiga „Čovječanstvo evoluira“ koja je promijenila lice moderne genetike i teorije evolucije.

Do umirovljenja Dobzhansky je radio na Rockefeller Sveučilištu, a radio je i kao nadzornik na nekoliko sveučilišta. 1975. umro je nakon višegodišnje borbe sa leukemijom.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s