Je li teorija evolucije religija?

Slika Posted on

Jedan od najučestalijih argumenata koje vam netko daje kada govori protiv evolucije jeste to da je ona religija. Koliko zapravo ima logike u nazivanju jedne cijele grane znanosti religijom, prosudite sami. Izdvojili smo nekoliko točaka.

  1. Kada govorimo o religiji, govorimo o organiziranom sustavu vjerovanja. Vjerovanje u nešto označava uvjerenje u neku tvrdnju i njezinu istinitost bez mogućnosti provjere. Ako govorimo o organiziranom sustavu vjerovanja onda pretpostavljamo kako postoji nekoliko tvrdnji čija se istinitost ne može provjeriti, a sve one proizlaze iz subjektivnog razmišljanja, percepcije ili nečijega autoriteta. S druge strane, evoluciju po ovoj karakteristici ne možemo nazvati religijom. Evolucija nije bazirana na vjerovanjima nego na znanstvenim promatranjima, opažanjima i eksperimentima. Ona nema niti jedno vjerovanje ili uvjerenje, nego znanje i činjenice (koje su uvijek dostupne svima) o pojavama i procesima o kojima govori. Često se događa da vam protivnik evolucije postavi pitanje „Vjerujete li da je evolucija ispravna?“. Kažete li „Da, vjerujem.“, uhvaćeni ste u manipulacijsku klopku. Točnije bi bilo reći „Ne vjerujem, znam da je ispravna.“ Jer vjerovati i znati dva su potpuno različita pojma. Vjerovati ne znači znati.
  2. Svaka religija ima svoja bogoslužja, ustanove u kojima se ona obavljaju, ljude koji ih obavljaju i sljedbenike religije koji na njima prisustvuju. Evolucija nema ništa od ovoga iako bismo ovo mogli nazvati jednom od glavnih karakteristika religije. Evolucija nema bogoslužja, onda ima znanstveno – istraživački rad, nema ustanove za bogoslužje nego muzeje i cijeli svijet oko nas, nema svećenike nego znanstvenike, nema sljedbenike nego poznavatelje. Pogledajmo samo koliko je ovdje suprotnosti koje ne mogu biti stavljene pod istu kategoriju. Te razlike ne dozvoljavaju čak niti metaforičko nazivanje evolucije religijom.
  3. U središtu religijskih vjerovanja nalazi se bog ili više njih. Sve što religija predstavlja usmjereno je k božanstvima koja štuju. U evoluciji nema božanstva koje bi se moglo štovati. Evolucija nema niti jednu značajku koja bi se smatrala božanstvom koje će evolucionisti štovati. Evolucionist se neće moliti Darwinu ili prinositi žrtve prirodnoj selekciji. Neće se klanjati mutaciji niti zahvaljivati genetskom driftu na dobrom danu. Ovo je još jedan od dokaza da se teorija evolucije ne može nazvati religijom, niti se njezine pristaše mogu nazvati pripadnicima evolucionističke religije.

Ovakve stvari ne zvuče samo ludo nego i potpuno neznalački. Kada čujete ovakve tvrdnje zapitate se poznaje li osoba s kojom razgovarate barem nešto od stvari o kojima govori, barem što znači religija ako se već ne razumiju pretjerano u znanost.

Argumenti koji se protive nazivanju evolucije religijom navedeni su, a svatko onaj tko tvrdi drugačije vrijeđa istovremeno i religije i teoriju evolucije. Ono što bi neki naveli kao religijske karakteristike teorije evolucije bazirano je na površnim sličnostima koje u srži stvari nemaju jednako značenje. Uostalom, zašto bi netko i raspravljao s površnim ljudima?

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s