Jahači dinosaurusa i letači na zmajevima

Posted on

dinosi6Uz silnu dostupnost informacija, dostupnosti znanstvenih otkrića i detaljnih istraživanja na internetu, različitim časopisima, TV-u – postalo je možda apsurdno komentirati kreacionističke ispade koji sve više nalikuju papagajskoj formi govora, naučenom obrascu pisanja i mišljenja, ponavljanja jednakoga bez argumenata u pozadini ili što bi se narodski reklo prelijevanju iz šupljeg u prazno. Pokušavaju svoje neznanje i demagogiju ušminkati u znanstvenu terminologiju, pozivajući se na kreacionističke znanstvenike, biologe, geologe, psihologe i slično.

Kreacionistički znanstvenik ili čovjek koji ne postoji

Prije svega napomenimo da ne postoji nešto takvo kao što je kreacionistički znanstvenik.  To je klasični oksimoron. Postoji samo osoba koja je naučena načinu razmišljanja, bez skepse, bez znatiželje sa britkim smislom za obmanu. Imena koja sami sebi nadjenu ovdje su sasvim nevažna. Znanstveni i kreacionistički način istraživanja uvelike se razlikuje, totalno je suprotan, kao dva različita pola magneta koja se nužno odbijaju.

Znanstvenik prije početka bilo kakvog pisanja, pričanja i zaključivanja kreće sa definiranjem problema kojim se želi baviti. Potom skuplja informaciju o problemu, sve ono što mu je dostupno i prema informacijama stvara hipotezu. Hipoteza se ukoliko je moguće eksperimentalno testira, a dobiveni rezultati se detaljno analiziraju. Dobiveni rezultati se potom interpretiraju u skladu sa činjenicama, iz njih se izvlače zaključci koji mogu potvrditi ili negirati hipotezu ali i definirati novu. Rezultati rada znanstvenika uvijek su objavljeni u nekoj formi i uvijek moraju biti verificirani.  Sve ovo navedeno je znanstveni način rada i sve ovo moguće je više puta ponoviti. Ako se hipoteza pokaže točnom, njezine tvrdnje moguće je višestruko potkrijepiti eksperimentom što joj daje relevantnost.

Kreacionist radi sve suprotno od ovoga, osim što krade znanstveno pojmovlje, terminologiju i cjelokupan znanstveni jezik. Kreacionist ima nepromjenjivu hipotezu (odnosno tvrdnju koje se čak ni ne može nazvati hipotezom)  i sva „istraživanja“ ravna prema njoj. Oni pronalaze ono što trebaju pronaći, a ono što bi ukazalo da im je tvrdnja netočna interpretiraju na način koji ne može nikako biti provjerljiv – tj prepisuju sve ono što mogu i ne mogu objasniti božjoj volji. Sve ovo i ne bi bilo toliki problem da oni imaju iti malo skrupula i ovo ne nameću masama, uz neizostavne tvrdnje kako su znanstvenici sluge sotone, novog svjetskog poretka, masovni ubojice, širitelji zla i slično.

Dakle, vidjeli smo da znanstvenik prema dostupnim informacijama stvara hipotezu dok kreacionisti iz postojeće hipoteze traže samo ono što bi im potvrdilo njihova uvjerenja.

 

Zmajevi u stvarnosti

U psihologiji postoji nekoliko stručnih naziva za osobe koje imaju iskrivljenu percepciju stvarnosti na učestaloj, kroničnoj razini kao i za osobe koje vam tvrde da zmaj postoji iako ga samo one vide. Zašto ovo spominjem?

Čovjeku ponudite rezultat datiranja radioaktivnim ugljikom i on vam kaže da takva vrsta testiranja nije točna. Vi mu objasnite zašto je točna, a on i dalje tvrdi da nije iako nema valjan argument u odnosu na vaš koji govori o poluraspadu elementa i njegovoj zastupljenosti u organskoj tvari. Tvrdit će vjerojatno kako znanstvena metoda računanja poluraspada koja se može laboratorijski testirati nije ispravna iako nema način da vam kaže zašto nije. Činjenicu koju mu dajete on će smatrati ludošću dok ludost svoje tvrdnje koja nije bazirana na baš ničemu osim na riječima uopće ne vidi.

Čovjeku date sliku prijelazne vrste koja dokazuje prema komparativno – anatomskim parametrima homolognih i analognih struktura te prema Baerovim zakonima da nije riječ o crnom ili bijelom nego o sivom, a on tvrdi da to nije točno nego da je riječ o jednoj zasebnoj vrsti koja je stvorena unutar šest dana. Kažete da prema tim istim, gore navedenim parametrima, nova, formirana vrsta ili više njih koje postoje danas nisu postojale prije te vrste – opet tvrde da nije istina jer nije u skladu sa njihovim naučavanjem. Opet, u svoju tvrdnju ne stavljaju argument nego pisanje iz svete knjige bilo koje religije. (Istina je da ne postoje kreacionisti samo unutar kršćanskih crkvenih frakcija) Tvrde da je evolucija samo teorija i da nije istinita, s polaznom pogreškom o značenju riječi teorija u znanosti.  Ok, Baerovi zakoni su zakoni, pa što onda? Kao da im išta vrijede.

Da bi se neka sveta knjiga uzela kao argument prije svega, njezini zagovaratelji, moraju dati dokaz zašto bi ta knjiga bila ispravna. Ako je argument bog ili više bogova, onda nam trebaju dokazati da je baš njihov bog pravi i da je baš njihova verzija stvaranja života točna. S obzirom da ima toliko mnogo fanatičnih zagovaratelja i doslovnih tumača različitih religija  teško je odgonetnuti tko je od njih u pravu s obzirom na to da se niti među sobom ne mogu složiti.

Jedino racionalno jeste imati pouzdanje u znanstvenu činjenicu koja je u bilo kojem dijelu svijeta jednaka, svakim pismom se jednako piše i na svakom jeziku se jednako izgovara. Istina i činjenica ne podliježu demokraciji, mišljenje većine u ovom slučaju nije bitno. Sa činjenicama nije stvar kao sa izmišljenim zmajem sa početka ovog poglavlja. Činjenicu svatko može vidjeti ukoliko želi.

Vjernici i kreacionisti

Da ne bi došlo da zabune, nemojmo pomiješati praktičnog (ili nominalnog) vjernika sa klasičnim kreacionistom. Vjernik svoju vjeru smatra osobnom stvari, on znanost i vjerovanje ne miješa jedno s drugim.  On znanosti ostavlja njezino, a vjeri njezino. Njemu ne pada na pamet svoja vjerovanja proglasiti znanošću niti mu pada na pamet baviti se embriologijom, geologijom, antropologijom, evolucijom, astronomijom i slično. On znanost prepušta znanstvenicima, a njegova intima i odnos koji ima ili nema s bogom samo su njegova stvar. Njegova vjera nema utjecaj na znanost, niti pokušava na neki način to dvoje povezati.  Takvi ljudi zavrjeđuju poštovanje i ne bi bilo pravedno strpati ih u isti koš sa kreacionistima.  S druge strane kreacionisti svoje sljedbenike zapravo smatraju nekom nižom, neinteligentnom vrstom koja bez njihove „stručne“ pomoći nije sposobna razlučiti što je istina, a što laž. Nastupi su im iritantni, nasilni, militantni, ispunjeni lažima i manipulacijama. A sudeći prema najnovijim „majstorijama“ Elvisa Duspare i „Nacije“ koje su skuhali u svojoj kuhinji čak se i pripadnike katoličke Crkve, biskupe, svećenike, teologe i sve one koji se usude reći da je prvih 12 poglavlja Biblije samo simbolika treba staviti pod anatemu iliti prokletstvo. Što drugo očekivati od čovjeka koji tvrdi da je demokracija izum samoga Sotone, glavom i bradom. Mora im se priznati da imaju čudan smisao za humor.

U tekstu je namjerno napravljena razlika među riječima vjernik i kreacionist. Iako su pripadnici svih religija koje naučavaju da je bilo koje nadnaravno biće stvorilo Svemir, Zemlju i život na njoj prema definiciji kreacionisti, u tekstu se riječ kreacionist koristi za osobe koje doslovno tumače religijske tekstove i svoje stavove agresivno i podlo nameću javnosti, manipulacijama, lažima i fabriciranim „otkrićima“.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s