Znamo li što je zapravo pomrčina Mjeseca?

Posted on Updated on

lunarEclipseZa one ljude koji ponekada imaju vremena stati i pogledati prema nebu, pomrčina Mjeseca je jedan od fascinantnih nebeskih prizora. Uz Mjesec i njegove mijene se vežu razne priče, od velikih krvoprolića do negativne energije koja se spušta na čovječanstvo. No, što se zapravo odvija tijekom pomrčine?

Pomrčina Mjeseca se dogodi onda kad se Mjesec smjesti direktno u Zemljinu sjenu. Ovo se događa kada su Sunce, Zemlja i Mjesec u ravnini (potpunoj ili gotovo potpunoj), s tim da se Zemlja nalazi u sredini. To znači da se može dogoditi samo u noći punog Mjeseca. Pomrčina Mjeseca traje duže (po nekoliko sati) od Sunčeve (nekoliko minuta) jer je Zemljina sjena veća od Mjesečeve. Isto tako, pomrčina Sunca se može vidjeti iz malog područja svijeta, dok se pomrčina Mjeseca može promatrati s bilo kojeg mjesta na noćnoj strani Zemlje.

Kada cijeli Mjesec uđe u Zemljinu sjenu, to zovemo potpunom pomrčinom Mjeseca. Tijekom djelomične pomrčine, samo dio Mjesečevog diska uđe u Zemljinu sjenu. Kada Mjesec prolazi kroz Zemljinu polusjenu, riječ je o pomrčini u polusjeni. Polusjena  uzrokuje suptilno tamnjenje Mjeseca. Posebna vrsta pomrčine u polusjeni je potpuna pomrčina u polusjeni. Tijekom nje, Mjesec leži isključivo u Zemljinoj polusjeni. Potpune pomrčine u polusjeni su rijetka pojava, a kada se dogode, dio Mjeseca koji je najbliži sjeni izgleda tamnije od ostatka površine.

Za vrijeme potpune pomrčine, Mjesec ne pada u potpuni mrak. U slučaju kada Zemlja ne bi imala atmosferu, Mjesec bi bio potpuno taman za vrijeme pomrčine. Međutim, on dobiva crveno-smeđu nijansu.

Crvena boja nastaje tako što Sunčeva svjetlost koja dopire do Mjeseca mora proći kroz dugi i gusti sloj Zemljine atmosfere, gdje se raspršuje. Kraće valne duljine (plava) se u velikoj mjeri raspršuju kroz molekule zraka i male čestice, stoga, dok svjetlost prođe kroz atmosferu, dominiraju preostale, duge valne duljine (crvena). Rezultat je percepcija crvene svjetlosti. Ovo je isti učinak koji je odgovoran za to što Sunce na zalazu i na izlazu percipiramo kao crveno. Koliko će intenzivna biti ta crvena boja ovisi o količini prašine i oblaka u atmosferi. Što je više prašine, to će više raspršene biti kratke valne duljine, a crvena će biti intenzivnija.

Selenelion

Selenelion (ili selenehelion) je pojava kada se Sunce i pomrčina Mjeseca mogu promatrati u isto vrijeme. Ovo se jedino može dogoditi neposredno prije izlaska ili zalaska Sunca. Imamo dojam da na nebu vidimo i Sunce i Mjesec u isto vrijeme, što se čini nemogućim jer bi Zemlja trebala biti između njih. Oba tijela će se pojaviti točno iznad horizonta na gotovo suprotnim točkama na nebu. Ova pojava je također posljedica loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi. Iako su sva tri tijela na istom pravcu, uslijed loma svjetlosti, prividni položaj Sunca i Mjeseca su promijenjeni u odnosu na njihove stvarne položaje. Čini se da su više na nebu nego što zaista jesu.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s