Preminuo prof. George J. Armelagos

Posted on Updated on

armelagosGeorge J. Armelagos bio je u doslovnom smislu riječi čovjek koji je mogao iz kostura prepričati priče o njihovim životima. Profesor koji nas je napustio 15. svibnja u 77.godini života, iz kostiju je čitao daleku prošlost.

Njegova smrt kao posljedica raka gušterače objavljena je od strane sveučilišta Emory gdje je bio profesor antropologije.

Profesor Armelagos bio je jedan od osnivača paleopatologije, discipline koja je čaroban spoj biologije, antropologije, medicine, arheologije i etnologije. Dok su forenzički antropolozi ispitivali kako je osoba umrla, Armelagos je s jednakom preciznošću i sposobnošću određivao kakvim je načinom života osoba živjela – čak i prije nekoliko stoljeća.

Svaka malformacija kostiju, rupica na lubanji, svaki sloj zubne cakline za njega je bio prozor u prošlost i samim time prozor u prehrambene navike i oboljenja drevnih ljudi.

„Svaki kostur ima priču za ispričati.“, govorio bi profesor Armelagos. Tijekom godina, čuo je mnogo tih priča, uključujući i ove:

–          Iznenađujuće neželjeni učinci poljoprivrede na zdravlje

–          Prisutnost sifilisa u Novom svijetu i Starom, te kako se prenosio iz jednoga u drugi

–          Proizvodnja antibiotika u afričkim zajednicama prije više od 1000 godina

Armelagos je autor mnogih knjiga koje su neizostavno štivo antropologa, nutricionista, osteologa, liječnika, arheologa i biologa. Također, njegov trag u znanosti koji je toliko duboko urezan ne može se zanemariti. Čovjek koji se uvijek rado odazivao na intervjue, surađivao sa kolegama i nudio svoje znanje svima koji su ga htjeli – napustio nas je ali je za sobom ostavio neprocjenjivo blago na kojemu će mnoge sljedeće generacije graditi svoja istraživanja i otkrivati tajne iz prošlosti.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s