Razotkriveno: Antioksidant resveratrol iz crnog vina neće vam pomoći da dulje živite

Posted on

red_wine5Resveratrol – antioksidant koji se nalazi u hrani i piću (crno vino, čokolada, grožđe) bio je predmet raznih studija na anti – ageing efekte koje je spoj navodno imao. Ipak, najnovija istraživanja su pokazala da  resveratrol ne može ljudima pomoći da žive dulje.

U istraživanju koje je uključivalo nešto manje od 800 osoba starije dobi u Italiji, ljudi koji su jeli hranu bogatu resveratrolom i pića koja sadrže velike količine, najviše crno vino, imali su jednake šanse da umru kao i oni ljudi koji su konzumirali hranu i piće s manje resveratrola tijekom devet godina. Osim toga, konzumacija većih količina ovoga spoja nije bila povezana sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i raka.

Do sada se u istraživanjima pokazalo da resveratrol kod životinja smanjuje upale i utječe na životni vijek miševa. Kod ljudi, to je sugeriralo da visoke razine ovoga spoja u hrani i dodatcima prerani može smanjiti razinu kolesterola i drugih bolesti te da ima antikancerogena svojstva. Ipak, nekoliko  istraživanja je rađeno da bi se potvrdilo ima li resveratrol doista prednosti u  onim količinama koje se nalaze u ljudskoj prehrani.

„Uvriježeno mišljenje je da su namirnice koje sadrže resveratrol dobre za vaše zdravlje.“, rekao je istraživač dr. John Semba sa sveučilišta John Hopkins „No mi uopće to nismo otkrili.“

Crno vino, tamna čokolada i grožđe mogu imati korisne sastojke za vaše zdravlje, ali to nije zbog resveratrola, rekao je dr. Semba.

U studiji je sudjelovalo 783 ljudi u dobi od 65 godina i starijih, koji su živjeli u regiji Cianti u Italiji gdje je konzumacija crnoga vina uobičajena. Na početku studije ispitanici su davali uzroke urina svaka 24 sata da bi se analizirali metaboliti resveratrola ili neki nusproizvodi. Sudionici su bili podijeljeni u četiri grupe – na temelju količine resveratrola u urinu.

Tijekom devet  godina koje su uslijedile, 268 sudionika studije je umrlo. Sudionici iz sve četiri skupine imali su jednaku šansu da umru što je na kraju rezultiralo od prilike trećinom umrlih iz svake grupe.

Rezultati sugeriraju da resveratrol sam nema nikakve zdravstvene beneficije, tako da uzimanje suplemenata resveratrola nema koristi – rekla je dr. Suzanne Steinbaum, kardiolog u Lenox Hill bolnici u New Yorku koja nije bila uključena u studiju.

Međutim, crno vino, tamna čokolada i bobičasto voće  još uvijek mogu biti dio prehrane koja je dobra za srce jer sadrže druge antioksidant – spojeve, poznate kao bioflavonoidi za koje je dokazano da smanjuju upalu i sprječavaju zgrušavanje krvi.

Održavanje zdravlja srca mnogo je kompleksnija stvar i to se ne može postići metodom „čarobne pilule“, tj. jedenjem ili pijenjem nečega što ima povoljna svojstva, to jednostavno nije dovoljno – rekla je dr. Steinbaum.

Ova studija objavljena je 12. Svibnja u časopisu JAMA internal medicine.

 

(livescience)

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s