Otkriven najveći dionosaurus ikada?

Posted on

Dr. Diego Pol pored ogromne bedrene kosti
Dr. Diego Pol pored ogromne bedrene kosti

Fosilizirane kosti za koje se vjeruje da pripadaju najvećem biću koje je hodalo zemljom otkrivene su u Argentini, kažu paleontolozi.

Na temelju ogromnih bedrenih kostiju životinja je bila dugačka  40 metara, a visoka 20.

Težine 77 tona bila je teža od 14 afričkih slonova i sedam tona teža od prethodnog rekordera – Argentinosaurusa. Znanstvenici smatraju da je ovo nova vrsta titanosaura – ogromnog biljojeda koji datira iz kasnog doba krede.

Lokalni farmer prvi je naletio na ostatke u pustinji blizu La Flecha  oko 250 kilometara zapadno od Trelewa, Patagonija.

Potom je iskopavanje izvršio tim paleontologa iz Muzeja za paleontologiju Edigio Feruglio, na čelu s dr. Jose Luis Carballidom i dr. Diegom Polom. Oni su iskopali kosture sedam jedinki – ukupno oko 150 kostiju, a sve su u odličnom stanju.

Filmska ekipa iz prirodoslovne jedinice BBC-a bila je tamo da uhvati trenutak kada su znanstvenici shvatili koliko je točno veliko njihovo otkriće.  Mjereći duljinu i obujam najveće kosti (Femur – bedrena kost) izračunali su da je životinja težila 77 tona.

„S obzirom na veličinu tih kostiju koje nadmašuju bilo koju do sada poznatu životinju, novi dinosaurus je najveća poznata životinja koja je hodala Zemljom.“, istraživači su rekli za BBC.

„Duljina ove životinje, od glave do vrha repa iznosi 40 metara.“

„Sa uspravnim vratom, bila je visoka oko 20 metara – jednako kao zgrada sa sedam katova.“

Ovaj divovski biljojed živio je u šumama Patagonije prije 95 – 100 milijuna godina, na temelju starosti stijena u kojima su pronađene ove kosti. Ipak, unatoč njegovoj veličini, za novog dinosaurusa ne postoji naziv.

„Bit će imenovan  tako da se opiše njegova veličanstvenost, kao i u čast regije i vlasnika farme koji nas je upozorio na ovo otkriće.“, rekli su istraživači.

Zabilježeni su mnogi prethodnici ovog diva koji su konkurirali za mjesto najvećeg. Posljednji veliki pretendent bio je Argentionosaurus, slična vrsta sauropoda, također otkrivena  u Patagoniji.

Dr. Paul Barrett, stručnjak za dinosauruse iz londonskog prirodoslovnog muzeja, složio se da je nova vrsta doista ogromna. Ipak, postoji veliki broj kostiju sauropoda sličnih dimenzija, upozorio je.

Osim toga, postoji nekoliko različitih načina za izračunavanje težine dinosaurusa, neki na temelju cjelokupnog volumena, neki na različitim mjerenjima kostiju udova, a ne slažu se uvijek jedni s drugima što u velikoj mjeri dodaje na neizvjesnosti. „Jako je zanimljivo čuti da je otkriven još jedan veliki sauropod ali morat ćemo imati puno više materijala o tim ogromnim životinjama da bi se utvrdilo koliko su stvarno bile velike.“

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s