“Nacija” – zafrkancija ili ozbiljna indoktrinacija?

Posted on Updated on

10011371_562176730548411_2022472767_nNa žalost, u šarenilu Interneta i ljudskih osobina prisutnih u bespućima modernih medija naletite i na podijeljene članke sa hrvatskog kreacionističkog portala i časopisa „Nacija“.

Je li riječ o ozbiljnom mediju, mogli smo vidjeti iz većina njihovih objava i razine inteligencije koja se u njima nalazi. Očito ih inteligentni dizajn nije blagoslovio inteligencijom.

Članak na koji se moja današnja reakcija osvrće je sljedeći: „Genetika: Adam, Eva i Noa su povijesne osobe“.

Prva reakcija na ovo bila mi je smijeh. Povijesne osobe? Vjerojatno koliko i Hera i Zeus.

Krenimo redom. Autoritet na koga se pozivaju je dr. Ivan Jurić sa agronomskog fakulteta koji se amaterski zainteresirao za genetiku i time postao genetičar, mada je po zanimanju – agronom.  U „Naciji“ ga nazivaju vodećim hrvatskim genetičarom – jao nama, hrvatski narode, sa scenom u kojoj je pored dr. Borisa Lenharda, Dr. Đikića, Dr. Radmana, Dr. Tomislava Domazeta i ostalih „vodeći genetičar“ agronom sa užim interesom u  uzgoju i selekciji u stočarstvu (povijest.net).  Očekujmo uskoro njegov znanstveni rad o antropologiji babilonskih plemena ili osobinama ličnosti Noinih sinova.

Dalje, Adam i Eva nemaju uopće šansu u povijesnom postojanju.  Zašto su Adam i Eva nemogući? Upravo zbog evolucijskih mehanizama koji su tako veličanstveno oblikovali naše današnje postojanje. Uzmimo samo mogućnost da su postojali (a nisu) pa odredimo što su oni bili? Neandertalci? Homo erectusi? Homo Habilisi? Australopithecusi? Niti jedna vrsta na današnjoj niti ondašnjoj Zemlji nije imala jasan početak, jasan u smislu da je nastala odjednom. Takvo što je nemoguće jer smo svi postupnim koracima, prirodnom selekcijom, genskim driftom, mutacijama i evolucijom postali ono što jesmo.  Svi oni koji žele znati o tome mogu se educirati na pravome mjestu, a zasigurno ne u  Naciji koja nam ni u ovom opsežnom članku koji je dosadan za čitanje i destruktivan za mozak nije ponudila dokaz o povijesnosti osoba iz naslova.

Ono što me posebno iritira u cijelome članku je  navođenje da su evolucijska znanost i darvinizam vjerovanje. Ne shvaćam zbog čega. Što se ima za vjerovati ako ti netko pred oči stavi dokaz da se promjena dogodila, ako ti netko na svim razinama od stanice do organizma pokaže jasno, nedvosmisleno i neoborivo kako se evolucija događala. To nije vjerovanje(def: „Vjerovanje ili uvjerenje je mentalni čin kojim netko prihvaća kao istinit neki sud, tvrdnju ili mišljenje iako za to prihvaćanje nema neposredne osnove u vlastitom iskustvu niti ga može opravdati pravilnim logičkim izvođenjem iz suda koji je već utvrđen kao istinit. To je subjektivno duhovno tumačenje ishoda percepcije, vlastitog razmišljanja ili komunikacije.“  )nego znanje. Evolucija kao cijelo jedno znanstveno područje počiva na dokazima, ne na vjerovanjima. Oni koji imaju problema sa prihvaćanjem ove činjenice trebaju preispitati svoj pojmovnik.

Priča o Y i X kromosomima u ovom tekstu vrhunac je gluposti. Čak i amatersko poznavanje funkcioniranja molekularnog sata, osnova genetike,  genetskog razdvajanja vrsta i funkcije kromosoma  bilo bi dovoljno da se nešto ovakvo pobije. Tekst je dugačak, zaključci smiješni ali evo, što mogu reći nego da smo potomci Noe, preživjela djeca izopačenog svijeta koji smo dijelili arku sa koalama, nosorozima, velociraptorima, krokodilima, tiranosaurima, polarnim i smeđim medvjedima, sa komarcima i bakterijama, zmijama i slatkovodnim ribama, sa milijunima vrsta koje su postojale u isto vrijeme s ljudima iako ni za što od ovoga nema dokaza. Ako nas to nije ubilo, neće ništa. Ne znam zašto uopće itko više studira prirodoslovne znanosti kada nam kreacionisti tako argumentirano i znanstveno utemeljeno znaju prenijeti znanje o živoj i neživoj prirodi.

Kažu nam, nadobudni znanstvenici iz Nacije i njihov genetičar agronom, da ljudi diljem svijeta i različite „rase“  imaju nevjerojatno sličan genetski materijal i da je to dokaz njihove priče. Pa, iznenađujuće, dijelimo i 98% genetskog materijala sa čimpanzama, oko 34% genetskog materijala s narcisima, s  vinskom mušicom oko 55% (ovisno o tome koji aspekti DNA se uzimaju za usporedbu, podatci dr. Jonathan Marks „What it means to be 98% Chimpanzee: Apes, people and their genes“). Fora je taj Noa, oprašivao je cvijeće i općio s čimpanzama i nekako je oplođivao kukce.

U zaključku teksta, izdvojiše nam mudri „Nacijanci“ ovo:  „a) Dogodilo se jedno raspršivanje čovječanstva s 3 glavna mitohondrijska porijekla razbacana unutar klanova, b) Ovo raspršivanje je poteklo unutar Bliskog istoka, c) Ove su se stvari dogodile u nedavnoj prošlosti, d) Širenje je bilo, u osnovi, plemensko po naravi s malim skupinama koje se probijaju u prethodno nenaseljene teritorije. „

a)      Ni u filmu Stevena Spielberga.

b)      Raspršivanje hominida je započelo u Africi za što postoji bezbroj znanstvenih dokaza, a ne nekakve logičke vratolomije, Bliski Istok i nije naseljen modernim ljudima tako davno

c)       Pojam „nedavna prošlost“ teško nam je razumljiv, jer je kreacionistima najdavnija prošlost 6 000 godina tako da koji god vremenski okvir ispod toga uzmemo nije dovoljan.

d)      Ni u romanu Stevena Kinga po ovom scenariju.

 

„Same genetičke činjenice danas daju veliku pohvalu svim svećenicima, teolozima, vjeroučiteljima i vjernicima općenito, koji su, usprkos sveprisutnoj evolucionističkoj indoktrinaciji, zadržali vjeru u trajni nauk Katoličke Crkve o povijesnosti Adama i Eve, Noe, podataka iz Knjige Postanka, te biblijske kronologije. Mi u Naciji čestitamo im na čvrstoj vjeri. Sve vrijeme bili su u pravu.“

Pripadnicima katoličke, pravoslavne i svih ostalih frakcija kršćanske Crkve, islamskih, istočnjačkih i svih ostalih religija koji su odrekli ideja kreacionizma i doslovnog tumačenja svojih svetih knjiga čestitamo ali ih u neku ruku žalimo jer ih mnogi svrstavaju u isti koš sa ovim vrlim kreacionističkim znanstvenicima.  Unatoč sveprisutnoj kreacionističkoj indoktrinaciji koja djecu proganja od prvog dana škole pa sve do pokopa i usudu da istraže svijet onakvim kakav jest, a ne kakav bi htjeli da jest, mi sa bloga Znanstvena panorama zahvaljujemo se ideološkim i intelektualnim potomcima svih znanstvenika koji su spaljeni, mučeni, ubijeni i prognani u ime kreacionizma, a na račun znanosti. Sve vrijeme imali ste hrabrosti. I naravno, bili ste i još uvijek ste u pravu.

Ljudima iz Nacije skidamo kapu zbog tako površnog poznavanje teologije i apsolutnog nepoznavanja znanosti. Zahvaljujemo im na silnim znanstvenim referencama koje upisuju u svoje članke, na sjajnim znanstvenim radovima kojima argumentiraju svoje tvrdnje, na sjajnoj logici i beskompromisnoj pristranosti. Naravno i na sjajnom odabiru autoriteta sa pojedinih znanstvenih područja.

 

 

Znanstvena panorama

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s