KOSTI PRIČAJU: Priča o crnoj smrti

Posted on Updated on

 

skeletonDvadeset i pet kostura koji su otkriveni prošle godine u Londonu  su, kako se čini, bili dio masovne grobnice za žrtve kuge. DNK sekvencirana iz zubiju posmrtnih ostataka pokazuje prisutnost Yersiniae Pestis, bakterije koja uzrokuje bubonsku i plućnu kugu. Kosturi su pronađeni prilikom iskopavanja tunela za novu londonsku željezničku liniju. Prije ovoga otkrića nije bilo poznato gdje su pokopavane žrtve kuge iz samoga grada.

„Ovo otkriće iznimno je važan korak u dokumentiranju i razumijevanju najrazornije europske epidemije. Prije ovoga arheolozi nisu mogli sa sigurnošću potvrditi mnogo stvari.“ Rekao je Jay Carver, vođa tima arheologa.

Crna smrt doživjela je svoj vrhunac u Europi između 1348. i 1350., izbrisavši oko 60% stanovništva Londona.  Prema analizi genoma u odnosu na drevni uzorak i nedavno izbijanje kuge na Madagaskaru , potvrđeno je da drevni soj bakterija nije bio više zarazan od današnjega.  Istraživači sa sveučilišta McMasters iznijeli su teoriju kako je soj koji je izazvao crnu smrt izumro.

Ovo novo otkriće moglo bi pomoći znanstvenicima da shvate evoluciju bakterije koja je izazvala kugu  te se nadaju kako će im to pomoći da izvuku nove, korisne informacije o tome kako spriječiti buduće pandemije i epidemije.

Tim Brooks, zaposlenik u javnom zdravstvu Engleske kazao je kako je crna smrt plućna verzija kuge  – infekcija pluća koja se prenosila zrakom, kihanjem i kašljanjem, a bubonska infekcija je verzija u kojoj se zaraza prenosi putem kontakta, kroz kožu, inficira limfni sustav te se širila pomoću štakorskih buha.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s