Promjene na mozgu dokazuju da autizam započinje još u maternici?

Posted on

autism_011_wide-dbc9cc9584ca53f4d6979f921a7686d13229f886-s40-c85Simptomi autizma ne moraju biti prepoznatljivi sve dok dijete ne doživi određenu dob djetinjstva ali nova istraživanja sugeriraju da se poremećaj pojavljuje još prije rođenja.
Tkivo mozga djece koja su umrla i koja su također imala autizam otkrilo je dezorganizirane mrlje u kori mozga, tanki sloj stanica koji je kritičan za učenje i pamćenje, objavili su znanstvenici u časopisu New England Journal of Medicine. Uzorci moždanog tkiva kod djece koja nisu imala autizam nisu imali karakteristične mrlje koje su ranije navedene za one s autizmom.
Organizacija kore mozga počinje u drugom tromjesečju trudnoće. „Nešto je moralo krenuti po zlu prije ili u tom razdoblju.“, rekao je Eric Courchesne, autor studije i direktor Autism center of Excellence, na Kalifornijskom sveučilištu u San Diegu.
Ovaj pronalazak trebao bi poboljšati dosadašnje napore da se shvati kako geni kontroliraju razvoj mozga i dovode do autizma. Također se navodi da bi terapija trebala biti započeta odmah u ranom djetinjstvu, kada je mozak još uvijek sposoban za ponovno ožičenje oko oštećenih područja.
Ova studija izrasla je iz istraživanja koje je provodio dr. Courchesne o razvoju kore mozga kod djece s autizmom. Prema njegovim riječima, kod tipične djece kora mozga je poput torte, postoji šest slojeva, jedan iznad drugog, a u svakom od tih slojeva postoje različite vrste moždanih stanica. Courchesne sumnja da bi ti slojevi mogli biti izmijenjeni kod djece s autizmom. Dakle, on i tim istraživača proučavali su uzorke kore mozga kod 11 djece s autizmom i jednak broj tipične djece. Uzorak je uzet iz područja kore velikog mozga za koje se već od ranije zna da je povezano sa simptomima autizma.
U tkivu tipične djece, kora mozga ima šest različitih slojeva, svaki sastavljen od određenog tipa stanica. Ali kod djece s autizmom postoji neka vrsta mrlja ili zakrpa u kojima se čini kako određene stanice u određenim slojevima nedostaju. Dakle, umjesto različitih slojeva, postoji neuređena zbirka moždanih stanica.
Ove mrlje ili zakrpe neorganizirane kore velikog mozga imat će različite učinke na sam mozak, ovisno o tome gdje se pojavljuju i koliko ih ima, rekao je Courchesne. To bi moglo objasniti zašto se simptomi autizma toliko razlikuju. Također, pronalazak da se oštećenja ne nalaze svugdje sugerira upravo na to da je dječji mozak sposoban nekom vrstom ponovnog „ožičenja“ izbjeći poteškoće koje izazivaju mrlje ili zakrpe. „To je jedna od naših pretpostavki zbog čega se djeca često osjećaju bolje nakon određenih tretmana.“, dodao je Courchesne.
Ova nova studija potvrđuje istraživanja sa Kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu da osobe s autizmom imaju tendenciju ka genetskim promjenama koje bi mogle poremetiti formiranje slojeva u kori velikog mozga.
Dr. Stanley Nelson, genetičar pri UCLA kaže da je ovo samo dodatni, ozbiljni dokaz da autizam započinje već u maternici. „Postoji velika količina podataka koji ukazuju na to da problemi postoje prilikom razvoja mozga, vjerojatno kod embrija ili fetusa.“, kaže on.
Neki od nalaza ovog istraživanja su iznenađujući ako ne i zbunjujući, rekao je Nelson. Na primjer, čudno je da samo neki komadići moždanog tkiva sadrže ove neorganizirane stanice. „Zašto cijeli korteks nije neorganiziran?“, pita se.
Za Nelsona čudno je i to da je kod 10 od 11 djece s autizmom pronađena ista vrsta neorganiziranih stanica, tj. mrlja. To nije ono što se očekuje kod poremećaja za koji je poznato da uključuje mnogo različitih gena koji vjerojatno utječu na mnoge, različite aspekte razvoja mozga. „Volio bih znati što bi znanstvenici pronašli kod stotinu uzoraka, umjesto nekolicine. Hoće li sva djeca imati ove male mrlje? To je još uvijek upitno.“
Nelson je u pravu kada kaže da odgovor nije jasan, rekao je Ed Lein, jedan od autora rada koji je ujedno i istraživač na Institutu za istraživanje mozga Allen u Seattleu. No, moguće je da različite kombinacije gena koji su uključeni u autizam mogu dovesti do iste dezorganizacije u slojevima kore mozga.
Može zazvučati grubo, ali istraživačima nedostaje materijala za istraživanje, tj. uzoraka kore mozga. Roditelji djece koja umiru rijetko se slažu s time da doniraju mozak u znanstvene svrhe.
Znanstvene grupe pokušavaju to promijeniti programom koji obavještava obitelji o donaciji tkiva te web stranicama koje potiču ljude s autizmom i njihove obitelji da se uključe u istraživačke projekte.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s