Little Foot bi mogao biti ljudski predak!

Posted on Updated on

sn-AustralopithecusIako ga nazivaju Little Foot  za ljudsku evoluciju on je velika stvar:  ovo je najcjelovitiji i najočuvaniji fosil  ranog predstavnika ljudske evolucijske linije. Otkako je otkriven u špilji južne Afrike 1990ih i nazvan po relativno malim kostima stopala, znanstvenici su dugo istraživali koliko je star sa procjenama koje su se kretale od 2 do 3 milijuna godina. Nove geološke studije špilje kažu da je kostur star najmanje 3 milijuna godina! Ako je ova procjena točna onda bi to značilo da je Little Foot dovoljno star da bude direktni predak današnjih ljudi i južnu Afriku pretvori u kolijevku evolucije roda Homo.

Prve dijelove kostura pronašao je Ron Clarke u ranim devedesetima prošlog stoljeća. Fosil je pronašao među kutijama životinjskih kostiju koje su iskopali  u Sterkfontein špiljama, oko 40 kilometara sjeverozapadno od Johannesburga gdje je pronađen veliki broj fosila australopitecina od kojih je najpoznatiji Lucy. Clarke je locirao točno mjesto gdje su pronađene malene kosti stopala i dao je svom timu zadatak da pronađe ostatak kostura. 1997. tim je pronašao kostur koji se spojio s kamenom nakon što je očito Little Foot pao u dvadeset metara duboku jamu. Cijeli kostur bio je jako dobro sačuvan, od najmanjih koščica prstiju stopala do lubanje, što je jako rijedak događaj (Lucy je na primjer samo 40% kompletna). Iskopavanje ekstremno osjetljivih i lomljivih  koščica iz kamena trajalo je više od 15 godina.

Nekoliko timova pokušalo je odrediti starost kostura na osnovu datiranja kamena u kome se nalazio. Koristili su tehnike  zemljinog magnetnog polja ili izdvajanje uranima iz stijena.  Datiranje radioaktivnim ugljikom nije bio moguće jer su ove kosti previše stare, a datiranje ugljikom može odrediti starost do 45 tisuća godina. Clarke i njegov tim procijenili su da bi fosil mogao biti star oko 3,3 milijuna godina, jednako kao i Lucy. Iako još nije bio objavio anatomske detalje pronađenog fosila, Clarke je rekao kako je Little Foot nešto bliži modernim ljudima nego što je to Lucy: lubanja mu je primitivna kao i kod Lucy, ruke su mu više nalik modernim ljudskim rukama, a kosti stopala imaju odlike i čovjeka i majmuna.

Datiranje fosila je ipak ostalo kontroverzno i otvoreno pitanje. Tri odvojena tima od Clarkeovog starost su procijenili na 2,2 – 2,6 milijuna godina, a svi su smatrali da je starost bliža manjoj vrijednosti. Iz ovoga proizlazi zaključak da ako je fosil Little Foota mlađi ili jednako star kao i prvi članovi roda Homo onda im on ne može biti predak.

Razlike u datiranju uvelike su nastale oko neslaganja koliko vremena je trebalo da se stvori kamen oko kostiju nakon što je Little Foot upao u pećinu. Clarke je isticao da je moralo proći veliko vremensko razdoblje. Drugi su pak smatrali da nije prošlo toliko mnogo vremena otkako je Little Foot upao u špilju do kad se formirao kamen oko fosila. Clarkeov tim je zbog ovog slučaja angažirao geomorfologa Laurent Bruxellesa sa sveučilišta Toulouse u Francuskoj da istraži ono što su smatrali najdetaljnijom studijom o tome kako su se stijene u špilji formirale, skupa sa stalagmitima i stalaktitima.

Bruxell i njegovi suradnici koristili su kombinaciju mikroskopskih i geokemijskih tehnika, zaključujući da nakon što je Little Foot upao u špilju počinje formiranje prostora između kostura i stijena koje su ga okruživale. Kroz period od milijun godina ovi prostori su ispunjeni ponovljenim nanosima minerala koje je nosila voda koja bi ispunjavala špilju, slično načinu na koji nastaju stalaktiti i stalagmiti  zahvaljujući  kapanju i prodoru vode. Dok su drugi timovi bili u pravu što se tiče datiranja starosti stijena, sam kostur je mnogo stariji od toga. Nije moguće precizno procijeniti starost ali je sigurno to da je Little Foot doživio nesreću prije više od 3 milijuna godina.

Bruxelles je rekao  da je mnogo istraživača ranije zbog pogrešne procjene starosti Little Foota  odbacilo kao kandidata koji je predak roda Homo. Stoga su se znanstvenici orijentirali  na istočnu Afriku u potrazi za ljudskim korijenima, posebno na Etiopiju gdje je pronađena Lucy i na Keniju. Kakogod, novo datiranje vraća južnu Afriku kao mjesto potencijalnog razvoja roda Homo.

znanstvenapanorama.wordpress.com

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s