100 milijuna godina star trenutak lova uhvaćen u komadu jantara

Posted on Updated on

fossilofanciOvaj pauk poznat je kao Geratonephila burmanica, a njegova žrtva je osa vrste Cascoscelio incassus.  Obje ove vrste su danas izumrle, ali fosilni zapisi pokazuju da se ponašanje kukaca u prošlosti nije mnogo razlikovalo od onoga danas.

100 milijuna godina star pauk ipak nije uspio pojesti svoj posljednji obrok.

U trenutku kada je zarobljen u komadu jantara, pauk je bio na vrhuncu proždiranja svoga plijena koji je uhvatio u mrežu. Ovakav predatorski prikaz nikada ranije nije pronađen u fosilnim zapisima.

Ova nevjerojatna slika prikazuje događaj iz ranog razdoblja krede prije od prilike 97 – 110 milijuna godina, u vrijeme kada su dinosaurusi hodali uokolo. Fosil je pronađen u dolini Hukawng u Mianmaru.

Ovaj pauk poznat je kao Geratonephila burmanica, a njegova žrtva je osa vrste Cascoscelio incassus.  Obje ove vrste su danas izumrle, ali fosilni zapisi pokazuju da se ponašanje kukaca u prošlosti nije mnogo razlikovalo od onoga danas.

Za srodne vrste osa poznato je da su živjele kao paraziti na paukovim jajašcima, tako da postoji neka poetska pravda u ovom napadu pauka.

„Ovo je najgora noćna mora ose i nikada nije završila. Osa je promatrala pauka kako je napada u trenutku kada je smola iz stabla pala i zarobila ih oboje.“, rekao je  entomolog George Poinar  sa sveučilišta Oregon.

Ovaj najnoviji fosil ne samo da je prikazao dramatičan napad pauka nego je i dokaz paukovog života u dobu krede.  Još jedan odrasli mužjak pauka je zarobljen u jantaru i pronađen je na malenoj udaljenosti od ranije navedenog fosila. Ono što je zanimljivo jeste činjenica da su oba pauka dijelila istu mrežu.  S obzirom da su oba pronađena fosila pauka muškog spola, to stvara malenu različitost od današnjeg ponašanja pauka, gdje mladunci obično žive na mrežama koje stvore ženke.

Kapljice na fosilnoj paukovoj mrežu sadržavaju takozvane „zračne planktone“ , pelud, spore i čestice prašine iz toga vremena, što će biti veoma zanimljivo za daljnje istraživanje.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s