Znate li zašto je nebo plavo?

Posted on Updated on

animated-blue-skyZa plavu boju neba je zaslužno Rayleighovo raspršenje. To je raspršenje svjetlosti na česticama koje su manje od valne duljine svjetlosti.

Sunčeva svjetlost do nas dolazi u obliku bijele svjetlosti. To je svjetlost koja sadrži fotone svih valnih duljina; svaka boja ima svoju jedinstvenu valnu duljinu, a bijela boja je kombinacija svih. Kada neki predmet osvijetlimo, on upija gotovo sve boje, a jednu odbija. Ta boja koja se odbila o predmet je boja koju vidimo. Govoreći o podražaju boja, trebali bi ustvari govoriti o isijavanju različitih valnih duljina, budući da osjet crvene, zelene, plave ili bilo koje druge boje prebiva u promatraču.

Bijela svjetlost tako dolazi i na Zemlju i putuje kroz atmosferu. Kad različite valne duljine prolaze kroz Zemljinu atmosferu, najveći broj fotona neometano prolazi i stiže na Zemlju. Međutim, neki nemaju tu sreću.

U atmosferi su molekule zraka tipične veličine 0,2 nm. Rayleighovo raspršenje ovisi o valnoj duljini kaoλ-4  što znači da će se svjetlost manjih valnih duljina (plava 450-495 nm) višestruko intenzivnije raspršiti od svjetlosti većih valnih duljina (crvena 620-750 nm). Drugim riječima, intenzitet rasute svjetlosti je obrnuto proporcionalan valnoj duljini svjetlosti.

Kraće valne duljine, u ovom slučaju plava, se apsorbira u molekule plina u atmosferi. Apsorbirano plavo svjetlo zatim zrači u svim smjerovima. Rasprši se po cijelom nebu. U kojem god smjeru gledali, raspršena svjetlost stiže do vas – nebo izgleda plavo.

Kada gledamo bliže prema horizontu, nebo se čini mnogo svjetlije. Da bi došla do nas, raspršena plava svjetlost mora proći kroz više zraka. Dio nje se opet rasprši u drugim smjerovima. Manje plave svjetlosti dopire do očiju. Zbog toga boja blizu horizonta izgleda svjetlija ili bijela.

Rayleighovo raspršenje je odgovorno i za boju Sunca. Već je rečeno kako Sunce emitira svjetlost svih boja, tj. bijelu. Iz naše perspektive je žuto zbog toga što je iz bijele svjetlosti nestala plava komponenta koja daje boju nebu, a preostale boje formiraju žutu.

Sunce na zalazu je gotovo crvene boje. Zašto? Zbog toga što se tada i više kraćih valnih duljina rasprši (plava i zelena), a samo veće valne duljine izravno dolaze do očiju.

Negdje tamo daleko u svemiru, Sunce je bijelo a nebo je crno. Tamo nema atmosfere i raspršenja te svjetlost putuje pravocrtno.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s