Dian Fossey (1932. – 1985.)

Posted on Updated on

dian-fossey-480Nazivana je jednim od najistaknutijih primatologa još u vrijeme dok je bila živa, te je zajedno sa Goodallovom i Galdikasom činila takozvane „Trimate“, skupinu tri istaknuta znanstvenika koja su se bavila temom primata. 

Dian Fossey je američka zoologinja koja je provela intenzivnu studiju o gorilama, a trajala je osamnaest godina. Proučavala ih je svakodnevno u planinskim šumama Ruande, ohrabrena za rad na tom području od strane poznatog antropologa Louisa  Leakeya.  Njezina knjiga iz 1983., „Gorile u magli“ kombinacija je njezinih istraživanja i osobne priče o planinskim gorilama. 1985. Fossey je ubijena, a slučaj je i danas otvoren.

Nazivana je jednim od najistaknutijih primatologa još u vrijeme dok je bila živa, te je zajedno sa Goodallovom i Galdikasom činila takozvane „Trimate“, skupinu tri istaknuta znanstvenika koja su se bavila temom primata.

Fossey se obrazovala i srednjoj školi Lowell, a završila je i poslovni tečaj. Za vrijeme ljetnog boravka na ranču u Montani u dobi od 19 godina rasplamsala joj se ljubav prema životinjama i upisala je veterinarski tečaj na fakultetu biologije na sveučilištu u Kaliforniji. Nije htjela upisati poslovnu školu kako su htjeli njezini roditelji, pa od njih nije dobila nikakav iznos novca kojim bi se mogla uzdržavati za vrijeme studija. Radila je u robnoj kući te kao strojar u tvornici.

Iako je bila uzoran student imala je poteškoća sa osnovnim znanstvenim predmetima poput fizike i kemije, te nije prošla drugu godinu studija. Prebacila se na studij radne terapije gdje je i dobila svoju prvostupničku diplomu.

Radeći sa djecom koja su imala različite oblike invaliditeta i na farmi izvjesne obitelji Henry, Dian je nastavila razvijati ljubav prema životinjama. Od njih je dobila tjedan dana slobodno da bi mogla otići u Afriku. 1966. dala je otkaz nakon što joj je Leakey potvrdio da će dobiti novac za istraživanje planinskih gorila.  Predložio joj je da provede dugačko istraživanje na gorilama, baš kao Jane Goodall na čimpanzama.  Nakon učenja jezika swahili i devetomjesečenog intenzivnog studija primatologije,  otputovala je u Nairobi. Neko vrijeme Dian je promatrala Goodall i njezine metode proučavanja. U suradnji sa fotografom Alanom Rootm, Dian je započela terenski rad u Kabari (Kongo) 1976. Živeći u šatorima, Dian se jednom mjesečno spuštala  do automobila u podnožju planine i vozila u dva sata udaljeno  selo kako bi obnovila zalihe hrane i ostalih potrepština.

1967. Dian odlazi u Ruandu, osnivajući tamo Karisoke centar za istraživanje. Među lokalnim stanovništvom postala je poznata kao Nyirmachabelli, što u doslovnom prijevodu znači „Žena koja živi sama u planini.“

Za razliku od gorila u Kongu, gorile u Ruandi nisu bile obuhvaćene ranijim Schallerovim istraživanjem. Ove gorile poznavale su ljude samo kao krivolovce što je uzrokovalo problem za Dian – morala ih je promatrati iz malo veće udaljenosti.  Mnogi studenti koji su s njom radili na terenu otišli su, ne mogavši podnijeti hladne, mračne i iznimno prljave uvijete  područja na obroncima vulkana Virunga. Ondje se prolaz za ljude obično stvarao sječenjem do dva metra visoke trave mačetama.

Za boravka ondje Fossey je objavila rat krivolovcima i uz njezinu pomoć nekolicina njih bila je i uhićena.

1978. Dian je pokušala spriječiti prijevoz dvije mlade gorila Coco –a i Pucker –a u zoološki vrt u Njemačkoj. Tijekom lova na mladunce dvadeset odraslih gorila je ubijeno.  Dian je dobila mlade gorile kako bi se pobrinula za ozlijede koje su zadobile prilikom lova. Uz puno truda vratila im je prvobitno zdravlje. Unatoč Dianinom prigovoru i neslaganju, mladunčad je deportirana u Njemačku gdje su živjeli devet mjeseci u zatočeništvu i uginuli, oba u istom mjesecu.  Tada je počela sa propagiranjem ideje da je držanje životinja u „zatvoru“ kako bi se ljudi zabavili potpuno neetično.

Gorile iz skupine koje nisu bile unutar Dianinog istraživanja bile su masovno izlovljavane, pet do deset jedinki u istom danu. To ju je potaknulo da organizira vlastite patrole protiv krivolova. Njezine kontrolne grupe gorila nisu bile žrtvama krivolova, sve dok njezin najdraži gorila Digit nije ubijen. Kasnije te godine gorila Bert ustrijeljena je u srce dok je pokušavala spasiti svoga sina Kwelija  od zarobljavanja. Kwelijeva majka Macho također je ubijena u lovu. Iako Kweli nije bio uhvaćen radi intervencije gorile Berta, Kweli je uginuo tri mjeseca poslije, bolno i polako od gangrene koja je nastupila zbog ranjavanja.

Dian se snažno protivila turizmu jer je uočeno kako gorile nisu otporne na ljudske bolesti poput gripe. Izvijestila je o nekoliko slučajeva gdje su gorile uginule zbog bolesti koje su im prenijeli turisti. Turizam je također promatrala kao najezdu na prirodno stanište gorila i remećenje njihovog ponašanja i življenja.

Za vrijeme lova u kojem je ubijen Digit, Dian je uočila zanimljiva djelovanja koja je taj gorila poduzeo kako bi zaštitio svoju skupinu. Primio je pet metaka prije nego je ubio psa lovokradice i tako je omogućio bijeg za 13 gorila koje su se našle u tom dijelu šume za vrijeme napada.  Tada je osnovala zakladu za prikupljanje novca s kojim bi mogla financirati sprječavanje krivolova.  Smrti nekih od njezinih najdražih gorila dovele su do toga da se manje posvetila znanstvenim istraživanjima i više se okrenula zaštiti gorila.

Dian je pronađena mrtva u sobi svoje kabine u Virunga planinama, krajem prosinca 1985.,ubijena mačetom, dva metra od rupe koju je napadač izrezao u zidu kabine. Vjerojatno je bila u procesu punjenja oružja, ali je odabrala pogrešnu vrstu streljiva tijekom borbe. Kabina je bila puna razbijenog stakla i prevrnutog namještaja. Pljačka nije bila motiv zločina je su u kabini pronađeni mnogi vrijedni predmeti kao i tisuće dolara u gotovini, fotografska oprema i putnički čekovi. Posljednji zapis u njezinom dnevniku bio je:  „Kada spoznate vrijednost svega života, manje zdvajate nad prošlošću i više se usredotočujete na očuvanje budućnosti.“

Pokopana je na groblju pored Digita, na mjestu koje je sama uredila za mnoge gorile koje su ubijene tijekom krivolova. Za ubojstvo je optužen njezin asistent Wayne McGuire. U Ruandi je osuđen u odsustvu, ali kaznu nije služio jer je otišao u Ameriku. Ipak, njegova krivnja je jako upitna.

U noći njezinog ubojstva, limeni zid spavaće sobe bio je izrezan baš na mjestu na kome nije bilo namještaja. To je dovelo do zaključka da je riječ o nekome tko je boravio u njezinoj kabini i prije, tko je bio upoznat sa njezinim navikama i djelovanjem. Njezina biografkinja Mowat kaže kako je malo vjerojatno da su ju ubili krivolovci. Mnoge vrijedne stvari koje su pronađene u kabini daju naslutiti da ubojstvo nije bilo djelo siromašnih krivolovaca. Prema biografkinji, krivolovci bi ju lakše ubili u šumi bez da se izlažu riziku. Ona smatra da su Dian ubili oni kojima je sprječavala financijsku dobit od turizma i izrabljivanja gorila.

Njezina znanstvena postignuća bila su u otkrićima kako se ženke prebacuju iz grupe u grupu tijekom desetljeća, vokalizaciji gorila, hijerarhiji i vezama unutar grupe, rijetkom infanticidu, prehrani gorila i preradi hranjivih tvari.  Sama je za njih rekla kako su to „Dostojanstveni, visoko socijalizirani nježni divovi sa individualnim osobnostima i jakim obiteljskim vezama.“

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s