Jesmo li doista svi nastali od zvijezda?

Posted on Updated on

we are all made of starsTeorija da svi i sve na Zemlji sadrži malene čestice zvijezda seže dalje od Mobyjeve popularne pjesme „We Are All Made of Stars“ (Nastali smo od zvijezda) iz 2002. godine.

U ranim osamdesetim godinama, astronom Carl Sagan je bio domaćin i narator u seriji „Kozmos“ koja je bila emitirana na PBS-u. Tu je Sagan temeljito objasnio mnoge znanstvene teme, uključujući povijest Zemlje, evoluciju, podrijetlo života te Sunčev sustav.

„Mi smo način na koji svemir doznaje o sebi. Neki dio našeg bića zna da je to ono odakle smo došli. Čeznemo za vraćanjem nazad. To i možemo, jer je svemir u nama. Nastali smo od zvjezdane tvari“, Sagan je slavno izjavio u jednoj epizodi.

Njegova izjava sažima činjenicu da su atomi ugljika, dušika i kisika koji se nalaze u našim tijelima, jednako kao i atomi svih drugih teških elemenata, nastali u prethodnim generacijama zvijezda prije 4,5 milijardi godina. Budući da ljudi i sve druge životinje, kao i većina materije na Zemlji, sadrže ove elemente, doslovno smo načinjeni od zvjezdane tvari, rekao je Chris Impey, profesor astronomije na Sveučilištu u Arizoni.

„Sva organska materija koja sadrži ugljik je izvorno nastala u zvijezdama. Svemir je izvorno vodik i helij, ugljik je nastao naknadno, tijekom milijardi godina“, rekao je Impey.

KAKO JE ZVJEZDANA TVAR DOŠLA NA ZEMLJU?

Kada iscrpi svoju zalihu vodika, može umrijeti nasilnom eksplozijom koja se zove nova. Eksplozija masivne zvijezde, koja se zove supernova, može biti milijardu puta sjajnija od Sunca. Takva zvjezdana eksplozija baca veliki oblak prašine i plina u svemir s tim da količina i sastav izbačenog materijala ovisi o vrsti supernove.

Supernova dosegne vrhunac svoje svjetlosti nekoliko dana nakon eksplozije,a za to vrijeme može sjajiti više nego cijela galaksija zvijezda. Mrtva zvijezda nastavi sjati intenzivno nekoliko tjedana prije no što postupno izblijedi. Materija supernove se na kraju rasprši po cijelom međuzvjezdanom prostoru. Najstarije zvijezde su se gotovo isključivo sastojale od vodika i helija, s kisikom i ostalim teškim elementima u svemiru koji kasnije dolaze od eksplozija supernove (prema Springer, 2009).

„To je dobro testirana teorija. Znamo da zvijezde proizvode teške elemente, a kasnije u životu, izbacuju plin između zvijezda tako da može biti dio naknadnih zvijezda i planeta (i ljudi)“, Impey je rekao.

SVEMIRSKE VEZE

Dakle, sav život na Zemlji i atomi u našem tijelu su stvoreni u „peći“ sada već mrtvih zvijezda.

U 2002. godini, glazbenik Moby je objavio „We Are All Made of Stars“ pjesmu, objašnjavajući na tiskovnoj konferenciji da su njegovi stihovi bili inspirirani kvantnom fizikom. „Na osnovnoj kvantnoj razini, sva je materija u svemiru esencijalno nastala od zvjezdane prašine“, rekao je.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s