Približavamo li se otkriću postanka života na Zemlji?

Posted on Updated on

1301588Tihi projektili koji lete između planeta su odgovorni za jedno od najvećih istrebljenja koje je život na Zemlji morao pretrpjeti. Koliko god vam se sviđala priča o masovnom istrebljenju, visoko na listi potencijalnih uzročnika je obično bliski susret s meteoritom.

Nedavno je, međutim, nevjerojatno otkriće bacilo svjetlo na dosadašnja istraživanja. Kao što su i uništili život, drevni sudari su ga možda pomogli i stvoriti.

U rujnu 2013. godine, u časopisu Nature Geoscience se pojavila studija koja je stavila na test izvanredne teorije glede dubokih korijena života. Znanstvenici su dosad pretpostavili da su kroz proces poznat kao „shock synthesis“, ekstremni uvjeti koji su ostvareni utjecajem meteorita, posebno onima koji uključuju komete, mogli skovati temeljne biološke kemikalije. Sa šokom kao katalizatorom, organske molekule (koje sadrže ugljik) – kao što su amonijak i metanol – koje su prisutne u zaleđenim kometima, mogu biti transformirane u aminokiseline, ključnu komponentu proteina te stoga i života.

To je bila moćna ideja, ali zbog nedostatka eksperimentalnih dokaza, na tome je i ostalo. Da bi popravili situaciju, tim planetarnih znanstvenika, na čelu sa Zitom Martins, pokušali su re-kreirati apokalipsu u svom laboratoriju. Pripremom smjese molekula leda i organskih molekula koje su imitirale sastav kometa uspjeli su u minijaturi replicirati uvjete koji nastanu kada se jedno od kolosalnih tijela sudari s planetom. Znanstvenike je zanimalo što se iz molekula, ako je išta, proizvelo u šoku. Nevjerojatno, pokazalo se da se generirala ne samo jedna aminokiselina, nego njih osam.

Ovaj eksperiment, naizgled jednostavan, pokazao je da se potencijalno naša svijest o tome kako je nastao život na Zemlji može promijeniti. „Po prvi put smo eksperimentalno pokazali kako aminokiseline mogu biti proizvedene kada komet udari o planetarnu površinu“, rekla je Martins. I destruktivni i kreacijski, u jednome, smanjeni udarci su pokazali kako je bombardiranje mlade Zemlje – za koju se već smatra da nam je dala Mjesec – moglo također ostaviti neke od bitnih sastojaka života.

No,osim ovog revolucionarnog uvida, uzdigla se druga mogućnost: implikacije ovih nalaza možda nisu ograničene na Zemlju. Praktički svaka izvanzemaljska površina koja je snimljena od strane znanstvenika je prekrivena ožiljcima starih meteorskih sudara; a ako je udar kometa mogao stvoriti aminokiseline na našem planetu, to se moglo dogoditi i na drugim planetima. Prema Martins i njenim kolegama, njihovo otkriće također povećava šanse vjerojatnosti da se život stvara i širi u cijelom Sunčevom sustavu.

To je uzbudljiva mogućnost. Toliko uzbudljiva da je, zapravo, nadahnula novo putovanje prema plinovitom divu. Kroz sljedeće desetljeće, JUICE, koji je u vlasništvu Europske svemirske agencije (ESA-e), putovat će do Jupiterovih satelita s ciljem vrednovanja potencijalne prisutnosti nastanjivih okruženja – prvenstveno na Ganimedu, Europi i Kalistu. Za svaki od njih se vjeruje da sadrži podzemni ocean vode. Početne kemikalije koje su korištene u sintezi šoka mogu biti prisutne na površinama tih ledenih satelita. Čak i s trenutnim podacima, znanstvenici vjeruju da je amonijak barem prisutan kao „nestabilni led“ u korama Ganimeda i Kalista.

S neviđenom razlučivošću, JUICE će, istraživači smatraju, biti u poziciji vidjeti jesu li nebrojeni neviđeni sudari u izvanzemaljskim svjetovima ostavili nešto više od kratera i prašine.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s