Najveće životinje prapovijesti

Posted on Updated on

dinosi6Piše: Znanstvena panorama

Identificiranje najvećeg dinosaurusa nije tako lagan zadatak kao što se čini. Ove divovske zvijeri ostavile su za sobom samo fosilizirane ostatke, ali rijedak je slučaj pronaći cjelovit fosil. Manje vrste dinosaurusa češće su okamenjene cijele, ali divovi poput Argentinosaurusa često mogu biti identificirani pomoću samo jedne, masivne kosti. Ovo je deset pobjednika u veličini prema trenutnim paleontološkim istraživanjima.

1. Najveći sauropod: Argentinosaurus

Iako paleontolozi tvrde kako su pronašli i veće dinosauruse, za te tvrdnje ne postoje uvjerljivi fizički dokazi. Ovaj divovski biljojed (nazvan po Argentini – gdje su ostatci pronađeni) bio je dugačak četrdeset metara od glave do repa, te je težio više od 100 tona! Samo jedan kralješak ovog diva debeo je 120 centimetara.

2. Najviši sauropod: Sauroposeidon

Ime je dobio po Posejdonu, grčkom bogu mora. Za Sauroposeidona nekada se smatralo da je najveći dinosaurus koji je živio, no paleontološki dokazi kažu da je bio nešto lakši od Argentionosaurusa, težio je od 50 – 60 tona. Ipak, postoji nešto gdje je bio rekorder. Bio je zasigurno najviši dinosaurus koji je lutao Zemljom. Samo vrat bio mu je dugačak nešto više od 12 metara.

 

3. Najveći mesojed: Spinosaurus

Vjerojatno je kako ste pretpostavili da bi najveći u ovoj kategoriji mogao biti T-rex, ali dokazi upućuju na to da je najveći među mesojedima bio Spinosaurus (koji je imao usta kao krokodil i golemo jedro kože koje strši iz leđa), težio je 7 – 8 tona. Moguće je da je jedro na njegovim leđima evoluiralo kao način povećanja površine kože kako bi se brže hladila. Još jedan dokaz da je bio kralj među mesojedima.

4. Najveći pterosaur: Quetzalcoatlus

Baš kao što je Sauroposeidon dobio ime po grčkom bogu mora, Quetzalcoatlus dobio je ime po krilatom aztečkom  bogu Quetzalcoatlu. Ovaj divovski pterosaur imao je raspon krila i do  13 metara – što ga čini najvećim stvorenjem koje je ikada letjelo, uključujući tu i današnje letače.  Nova istraživanja nagovještavaju da je ovaj div mogao potpuno jednostavno funkcionirati i na tlu.

5. Najveći pliosaurus: Liopleurodon

Sa svojim dugim, debeli i zubima nabijenim čeljustima, glomaznim tijelom i masivnim perajama, ovaj pliosauurus izgledao je kao križanac između goleme orke i morskog psa. Paleontolizma dokazi upućuju na to da je ova neman postizala dužinu do 15 metara i težinu od  20 do 30 tona. Ako ovo ne zvuči impresivno imajte na umu da su najveće bijele psine, najubojitiji među morskim psima, teške do tri tone, maksimalno. Ovaj grabežljivac koji je bio mnogo opasniji, krvoločniji i ubojitiji imao je i mnogo veće dimenzije.

6. Najveći hadrosaurus: Shantungosaurus

Hadrosaurusi su bili najčešći biljojedi kasnog razdoblja krede. Nedavno otkriveni u Kini, Shantungosaurusi  su dokazano najveći handosaurusi koji su hodali Zemljom. Začudo, ova vrsta mogla je trčati na dvije noge kada bi bježala od predatora.

7. Najveći raptor: Utahraptor

Velociraptor je zadobio masovnu popularnost nakon filma „Jurski park“. Ipak ovaj raptor može se usporediti sa kokoši pored Utahraptora koji je težio oko 680 kilograma i bio je dugačak sedam metara. Čudno ali istinito je to da je Utahraptor živio nekoliko desetaka milijuna godina prije svojih nadaleko poznatih (I manje poznatih) rođaka.

8. Najveći therapsid:  Moschops

Therapsidi (odnosno gmazovi nalik sisavcima) bili su skupina kopnenih gmazova koji su prethodili dinosaurusima.  Moschops koji je gospodario šumama Gondvane u permianskom dobu izgledao je kao, najblaže rečeno, križanac žabe i krave. Imao je tupo, goveđe lice, široka stopala i četveronožni hod. Ovo čudno stvorenje dosezalo je dužinu od sedam do osam metara, težeći nekoliko tona. Bio je najveća kopnena životinja svoga vremena.

9. Najveći krokodil: Sarcosuchus

Bolje je poznat pod nazivom super krokodil. Bio je dugačak oko četrnaest metara i težio je do osam tona. To znači da je bio dvostruko duži i desetak puta teži od najvećih krokodila koji žive danas. Unatoč svojoj veličini, čini se kako je super krokodil živio ni manje ni više nego običnim krokodilskim životom, vrebajući svoj plijen u afričkim rijekama u srednjem razdoblju krede, na štetu bilo kojeg dinosaurusa koji bi se spustio dovoljno blizu njega.

10. Najveći ihtiosaurus: Shonisaurus

Ihtiosaurusi su bili skupina glatkih, hidrodinamičnih i često vrlo velikih vodenih reptila koji su se razvijali od kasnog trijasa do sredine krede. Niti jedan ihtiosaurus nije bio veći od petnaest metara dugog i trideset tona teškog Shonisaurusa. Izgledao je kao križanac između plavetnog kita i dupina. Najzanimljiviji dio priče vezane uz Shonisaurusa jeste da je njegov fosil pronađen u Nevadi, koja je očigledno nekada u pretpovijesna vremena bila prekrivena oceanom.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s