Planeti nalik Zemlji su vrlo česta pojava

Posted on Updated on

izvor: National Geographic60874758-egzoplaneti

Nova studija je pokazala da jedna od pet zvijezda nalik Suncu krije svijet veličine Zemlje koji orbitira u „nastanjivim zonama“ s oceanima a možda i životom. Rezultati istraživanja se temelje na statističkim analizama zapažanja NASA-inog svemirskog teleskopa Kepler.

Astronomi procjenjuju da je 22% zvijezda nalik suncu okruženo malim, stjenovitim planetima koji se nalaze u tzv. nastanjivim zonama, gdje dobivaju onoliku razinu sunčeve energije koliku i Zemlja.

„Naši rezultati pokazuju da su mali planeti, veličine slične Zemljinoj, vrlo česti“, rekao je voditelj studije Geoffrey Marcy, astronom na Sveučilištu Berkley u Kaliforniji.

Pokrenut 2009. godine, Kepler je bio zadužen za pronalaženje egzoplaneta na način da traži zamračenje svjetlosti koje se javlja kada planet prolazi ispred, ili prelazi preko, svoje matične zvijezde.

Za četiri godine, dok se nije dogodila neispravnost ovog ljeta, Kepler je snimio 150 000 zvijezda smještenih u dijelu neba u smjeru zviježđa Labud (lat. Cygnus) i Lira (lat. Lyre).

Iz te skupine, Marcy i njegovi kolege Andrew Howard i Erik Petigura, fokusirali su se na 42 000 zvijezda koje su nešto hladnije i manje, poput našeg Sunca.

Tim je pronašao 603 potencijalne planete koje orbitiraju oko ovih zvijezda. Deset ih je bilo veličine Zemlje, to jest, jedan do dva puta veći od promjera Zemlje i kruže oko svojih zvijezda na udaljenosti gdje se blago zagriju na temperaturu za koju se smatra da je odgovorna za život.

Pored toga, tim je uveo 40 000 lažnih planeta u područje koje je nadgledao Kepler, zbog analize softvera. Lažni planeti su bili u rasponu od Zemljine veličine do deset puta veći od Zemlje. Također su imali niz orbitalnih udaljenosti: neki su se nalazili unutar nastanjive zone, dok su drugi bili preblizu ili predaleko od svojih zvijezda.

Isto tako, tim je uračunao u analizu i propuštene planete kao i činjenicu da samo mali dio planeta slijedi orbitu koja omogućuje prijelaz ispred matične zvijezde, a da se vidi sa Zemlje.

Sve u svemu, tim je procijenio da oko 22% zvijezda nalik Suncu u galaksiji ima planete slične Zemlji u svojim nastanjivim zonama.

Rezultati bi također mogli imati utjecaj na teorije o formaciji planeta, koje pokušavaju objasniti kako se različite vrste planeta formiraju u omjerima u kojima jesu.

„Ljudi koji se bave teorijama o formacijama planeta, mogu sada koristiti naše rezultate za izgradnju računalnih modela koji simuliraju formacije planetarnih sustava“, rekao je Marcy.

Rezultati sugeriraju da bi najbliži egzoplanet nalik Zemlji mogao biti udaljen 12 svjetlosnih godina. Dovoljno blizu da se može vidjeti golim okom.

Astronomi znaju lokacije svih zvijezda koje su blizu Sunčevog sustava.

„Nasljednici misija Kepler će pokušati uzeti stvarnu sliku planeta, a veličina teleskopa koji moraju izgraditi ovisi o tome koliko su blizu takvi planeti nalik Zemlji“, rekao je Howard u priopćenju.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s