KRATKI PREGLED: Razlike u moždanoj povezanosti kod žena i muškaraca

Posted on Updated on

249_2nd-place

Fascinantna nova studija mozga na 949 mladih ljudi je pokazala neobične spolne razlike u moždanoj povezanosti kod muškaraca i žena (Ingalhalikar i sur, 2013).

Te biološke razlike mogu poslužiti kao objašnjenje za klasične psihološke razlike između muškaraca i žena. U studiji se koristila jedna vrsta oslikavanja mozga – DTI (tehnika snimanja difuzije duž vlakana neurona, eng. diffusion tenzor imaging), koja može otkriti mikroskopske strukture živog mozga.

Kod 428 muškaraca u studiji, znanstvenici su otkrili da su veze u mozgu kod muškaraca jače između stražnje i prednje strane, unutar istog pola mozga. Ovo može pomoći u objašnjenju prednosti muškaraca u motornim i spacijalnim vještinama, u odnosu na žene. Poznato je da veze između stražnje i prednje strane mozga pomažu uskladiti percepciju s akcijom.

U mozgovima 521 ženske sudionice, istraživači su zamijetili veći broj veza između dvije moždane polutke.

Ovime se možda može objasniti bolje pamćenje kod žena, te više socijalnih vještina nego kod muškaraca, zbog toga što je komunikacija između dvije polovice mozga nužna za povezivanje „intuicije“ s analizom.

Razlike se pojavljuju oko 13. godine

Sudionici u studiji su imali dobni raspon od 8 do 22 godine. Znanstvenici su tragali i za informacijama o tome kako se mozak razvija.

Utvrdili su da u dobi od 13 godina nije bilo velikih razlika u razvoju mozga muškaraca i žena. No, različiti oblici povezanosti mozga su se iskristalizirali u pubertetu.

Jedan od autora studije, Ruben Gur, je komentirao: „Upečatljivo je koliko su mozgovi muškaraca i žena komplementarni. Detaljne mape povezanosti mozga ne samo da će nam pomoći da bolje razumijemo razlike u tome kako žene i muškarci misle, nego će nam dati uvid u korijene neuroloških poremećaja, koji su često vezani uz seksualne odnose“.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s