Kratka povijest dinosaurusa

Posted on Updated on

dinosi6Većina ljudi, na prvi spomen dinosaurusa, misli na ogromne, divlje i izumrle reptile. To je uglavnom točno ali ipak postoji mnoštvo zabluda vezanih uz ova zadivljujuća bića. Dinosaurusi su postojali u različitim oblicima i veličinama. Neki od njih bili su najveće životinje koje su ikada hodale kopnom, letjele zrakom ili plivale morima, ali neki su bili i manji od kokoši.

Prvi put dinosaurusi su se pojavili prije 230 milijuna godina. Vladali su  Zemljom jedan dugačak period koji je trajao oko 135 milijuna godina, sve dok nisu izumrli prije 65 milijuna godina. Opstale su samo neke morske vrste i pticoliki dinosaurusi. Znanstvenici nemaju konačnu verziju teorije o tome što im se dogodilo, ali ono u čemu se većina slaže je to da je izumiranje potaknulo višestruko djelovanje. Tu se ubrajaju udari asteroida, otrovne kemikalije iz vulkana koji su imali izraženu aktivnost u tom dobu, klimatske promjene i eventualno neki drugi čimbenici.

Ipak, samo su veliki, klasični dinosaurusi izumrli. Većina stručnjaka smatra da su ptice živući dinosaurusi. Razmislite o tome sljedeći put kada golub preleti iznad vas.

Fosili pokazuju da su neki od naprednijih dinosaurusa imali perje ili neku vrstu tjelesnog pokrova koji je nalikovao perju, a mnogi od njih nisu uopće letjeli, a vjerojatno ni gmizali. Archaeropteryx – za kojega se dugo smatralo da je prva ptica (iako taj status još uvijek nije siguran) najpoznatiji je primjer navedenoga.  Perje je umjesto prilagodbe za let, vjerojatno služilo ovim pticolikim ne – pticama da zadržavaju toplinu tijela za vrijeme razdoblja odrastanja.

Mnogo ljudi misli da su izumrli leteći reptili nazivani pterosaurusi  zapravo dinosaurusi. Istina je da su oni najbliži srodnici dinosaurusa, ali tehnički ne pripadaju njima. Pteosaurus je imao šuplje kosti, relativno velik mozak i velike oči i naravno, nabore na koži koji su se protezali uzduž njihovih udova, koji su priljubljeni za kandže na njihovim prednjim udovima. Ova obitelj uključuje Pterodaktile, s raskošnom krestom na koščatoj glavi i nedostatkom zubi. Pterosaurus je preživio sve do masovnog istrjebljenja  prije 65 milijuna godina kada je otišao istim putem kao i morski gmazovi i drugi dinosaurusi.

Prvi put fosili dinosaurusa su prepoznati u 19. stoljeću. 1842. paleontolog Richard Owen skovao je pojam dinosaurus, izveden od grčke riječi  „deinos“ što znači „užasno“ ili „strahovito veliko“ i „Sauros“ što znači „gušter“ ili „reptil“. Znanstvenici danas svrstavaju dinosauruse u dva reda: Saurischians i Ornithiscians  – temeljeno na strukturi kostiju  bokova.

Većina široko poznatih dinosaurusa poput T-Rexa i Velociraptora – spdaju u red Saurischians. Dinosaurusi iz ovoga reda imaju zdjelicu usmjerenu prema naprijed, slično kao kod primitivnih životinja. Često imaju duge vratove, velike i oštre zube, dugačak drugi prst(kandžu)  i prvi prst koji je smješten poprilično daleko od ostatka prstiju.

Saurischians  su podijeljeni u dvije skupine – četveronožne biljojede koji se nazivaju sauropodi i dvonožne mesojede theropode.

Theropod“ znači „Zvjersko stopalo“ i theropod je bio i jedan od najstrašnijih i najprepoznatljivijih dinosaurusa, T – Rex.

Znanstvenici se pitaju jesu li veliki theropodi kao Gigantosaurus i Spinosaurus aktivno lovili svoj plijen ili su se jednostavno hranili strvinama. Dokazi upućuju na životinje koje su radile zajedno kao oportunistički lovci: zajedno su lovili svoj plijen, ali su jeli i životinje koje su ležale uokolo. Kada su pronađeni fosili sa tragovima ugriza na kostima, pojavilo se pitanje jesu li theropodi bili kanibali. Za sada dokazi upućuju na to da su se te životinje hranile strvinama iste vrste, ali se među sobom nisu lovili i ubijali.

Sauropodi su bili mesojedi sa dugim vratovima, dugim glavama i dugim repovima. Oni su pripadali među najveće kopnene životinje u povijesti Zemlje, ali su imali jako male mozgove. Ovi nježni divovi poput Apatosaurusa, Brahiosaurusa i Diplodoka koji su jeli lišće – dio su ove obitelji sauropoda.

Ornithischian dinosaurusi, skupina su koja uključuje rogate i naborane triceratopse, bodljikavog Stegosaurusa i oklopnog Ankylosaurusa – biljojede mirne naravi.

Ovi dinosaurusi su bili kljunasti biljojedi. Manji od sauropoda, ornithiscia dinosaurusi (u prijevodu ptičji bok) često su živjeli u krdima i bili plijen za veće dinosauruse. Zanimljivo je to da se ova vrsta najmanje dva puta u svojoj  evolucijskoj povijesti promijenila sa dvonožnog na četveronožni hod. Znanstvenici misle da su ove vrste u ranoj evolucijskoj povijesti mogle usvojiti oba načina hodanja.

U doba dinosaurusa puno toga se događalo ispod površine svjetskih oceana. „Riblje peraje“, odnosno ichthyopterygia, uključuje ihtiosauruse – pojednostavljeni i kombinirani oblik dupina i tune koji su bili prekooceanski predatori. Oba bogata obitelj morskih gmazova uglavnom je izumrla na kraju jurskog perioda.

Spinosaurus - 01
Spinosaurus – 01 (Photo credit: Wikipedia)

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s