Otkrivanje mitova: Liječenje kristalima

Posted on Updated on

crystals_healingLiječenje kristalima alternativna je tehnika koja koristi kristale, drago kamenje i ostale vrste stijena kao prirodne izvore energije za liječenje. Za stijene je rečeno da kanaliziraju pozitivnu energiju u tijelo, da liječe i štite tijelo od bolesti dok uklanjaju negativnu energiju. Filozofija liječenja kristalima i  stijenama spada  u tradicionalni azijski koncept životne energije (chi ili qi) i čakri, za koju se smatra da spaja fizičke i nadnaravne elemente u tijelu. Ipak, zbog toga što je liječenje kristalima toliko često povezano s astrologijom,  proricanjima budućnosti i modernim vradžbinama, kao i vjerovanje u reinkarnaciju, inteligentni izvanzemaljski život, izgubljenu Atlantidu – čak i najveći zagovornici alternativnih metoda liječenja imaju tendenciju ovu vrstu liječenja odbaciti kao beskorisnu, ako ne i apsurdnu.

Ne postoji niti jedna studija koja je mogla ili je dokazala terapeutsku vrijednost liječenja kristalima. Na čisto znanstvenoj razini nema dokaza da bolest može biti uzrokovana lošim protokom kozmičke energije – pozitivne ili negativne – ili da razlikovanje kristala i stijena prema kemijskim svojstvima ili boji može pomoći u liječenju određenih bolesti.

Ipak, „ljekoviti kristali“ još su uvijek popularni u nekim lječilištima i New Age zdravstvenim klinikama, često povezane sa različitim vrstama masaže i „Reiki-a“.

„Ljekoviti“ kristali mogu pomoći prilikom opuštanja, iako ovo opet nema nikakve veze sa fizičkim (ili duhovnim) svojstvima kamenja, nego je razlog atmosfera u kojoj „iscjelitelj“ radi.

Pacijenti koji pristaju na ove metode liječenja trebali bi uočiti da je „ljekovitost“ kristala uvijek povezana sa okultnim. Razlog tome je što iscjelitelji ne navode (čak ni kada bi ih imali) ljekovita fizička svojstva kamenja, ili njihove kemijske sastave sa mogućnošću liječenja, nego to uvijek pripisuju nadnaravnoj iscjeliteljskoj snazi koja kamenje koristi kao cijevi za prijenos energije.

Rijetko se primjenjuje tretman liječenja kristalima kada je u pitanju neka ozbiljna bolest. Čak bi i „Službeni iscjelitelji“ dobili zakonsku zabranu bavljenja medicinom – makar  i ovakve vrste, kada bi to pokušali.

Kako bi kristali trebali raditi

Zagovornici liječenja kristalima tvrde da kristali i kamenje (drago i obične stijene) – uglavnom na osnovu boje, teksture i oblika – imaju svojstva koja olakšavaju iscjeljenja. Često se ta svojstva nazivaju čarobnom ili duhovnom energijom. U novije vrijeme, neki iscjelitelji koriste termine poput vibracijske energije misleći o tome u konceptu kvantne mehanike, koji je u ovom slučaju, naravno, pogrešan.

Ukratko, tvrde kako kristali i kamenje posjeduju neku vrstu životne energije koja se zove „chi“, koja je prema nekim načelima istočnjačke filozofije nevidljiva sila ozdravljenja  koja prožima cijeli svemir.  Kristalima i kamenju pridodana su različita svojstva, koja nisu jednako prihvaćena i usuglašena među svim iscjeliteljima koji se bave ovime. Za ametist se kaže da je koristan za crijeva, zeleni aventurin pomaže srcu, žuti topaz daje bistrinu umu. Boje od crvene do ljubičaste su povezane sa sedam čakri na tijelu.

Iscjelitelj kristalima može stavljati kamenje po tijelu usklađeno sa gore navedenim čakrama, ugrubo rečeno, u regijama iznad glave, na čelu, na vratu, na prsima, na crijevima, na trbuhu i na genitalnom području. Kamenje koje se koristi i mjesta gdje se postavljaju – ovisi o onome što pacijent iznese kao tegobu. To je sve utjecalo na „znanje“ ovih „liječnika“, premda je koncept postojanja čakri, ljekovitost stijena i postojanje „chi-a“ odavno odbačeno u modernoj medicini.

Ova vrsta liječenja također prakticira i korištenje amuleta ili amajlije, a to su kristali ili kamenje koje se nosi na tijelu ili stavlja ispod jastuka, na neka mjesta  u kući i slično, da bi se obranilo od bolesti, odbacila negativna, a apsorbirala pozitivna energija.

Iscjelitelj kristalima postajete tako što završite tečaj. Često se može pronaći „online“ tečaj na internetu, kategoriziran kao „Sveučilišta i klinike sa metodama prirodnog liječenja“.  Neke akreditirane znanstvene organizacije također nude tečajeve liječenja kristalima. Iako doktrine o liječenju kristalima podrazumijevaju sposobnost liječenja težih bolesti kao što su karcinomi, iscjelitelji u Americi nemaju zakonsku ovlast liječenja ništa više od uvjeta u kojima rade masažeri.

Čvrsta uvjerenja

Liječenje kristalima, više nego bilo koja druga metoda komplementarne i alternativne medicine, temelji se na sustavu vjerovanja u nadnaravno, a zagovornike ne možete nikako odvratiti od toga.

Ti zagovornici često izražavaju zgražanje ili frustraciju modernom medicinom, unatoč uspjehu u podizanju kvalitete života milijardama ljudi. Uzmimo za primjer samo razvoj cjepiva, koja danas na razini godine spašavaju milijune života. Zagovornici također tvrde da se velik dio onoga što danas znamo o fizičkom svijetu prije 200 godina činilo kao čarolija, te da su čakre i životna energija izvan našeg područja shvaćanja.

Liječenje kristalima samo po sebi je neregularna praksa, i iscjelitelji ne moraju pokazati nikakvo znanje o osnovama biologije kako bi dobili svoj certifikat.

Neki doktori medicine dopuštaju korištenje terapije kristalima  u ograničenoj mjeri, toliko da bi se kod pacijenta izvelo opuštanje, što je u konačnici terapijsko upravljanje stresom. Ipak, upozoravaju iscjelitelje da trebaju biti oprezni i ne odvraćati ljude od legitimnih tretmana za liječenje po život opasnih bolesti.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s