Evolucijska perspektiva: Što žene žele od muškaraca?

Slika Posted on Updated on

largeizvor: Psychology Today

Što žene traže u muškarcu? Odgovor, možda i ne čudi, nije tako jednostavan. Generalno govoreći, muškarci stavljaju veći naglasak na ljepotu žene, dok žene vrednuju društveni status i pristup financijskim sredstvima. Ipak, stvari postaju kompliciranije ovisno o kontekstu. Istraživanja su pokazala dva faktora koja žene uzimaju u obzir dok procjenjuju potencijalnog seksualnog partnera. Prvo, je li veza kratkoročne ili dugoročne prirode. Drugo, postoji li vjerojatnost da će zatrudnjeti.

Prema teoriji roditeljskog ulaganja, reprodukcija je puno skuplja mogućnost za žene nego za muškarce. Dok žene ulažu devet mjeseci u trudnoću, muškarčev početni doprinos radostima roditeljstva se svodi na samo nekoliko minuta. Dakle, žene trebaju biti posebno selektivne kada je riječ o odabiru partnera. Osim muškarčevih resursa, njegovi genetski darovi su odlučujući u izbornom procesu žene. Zašto? Izdržljiva konstitucija naših predaka u oštrom okolišu je prošla dug put da bi unaprijedila konačne ciljeve evolucije: opstanak i razmnožavanje.

Brojne studije su pokazale da se preferencije žena mijenjaju prema menstrualnom ciklusu. Tijekom najviših razina plodnosti, one preferiraju muževnije i socijalno dominantnije muškarce. U literaturi su ovakvi muškarci poznati kao „podlaci“. Doista, oni imaju tendenciju biti seksi, sa suženim očima i jakim čeljustima, ali također imaju tendenciju biti neukusni i iskorištavati druge. Da bi bilo još gore, ti muževni muškarci često utjelovljuju Mračnu Trijadu, konstelaciju osobina koja obuhvaća Makijavelizam,psihopatiju i narcizam. Obično, ti ljudi nude samo kratkoročne izglede za vezu.

Nasuprot tome, u manje plodnim fazama žene privlače više ženstveniji (feminini) i suosjećajniji muškarci. Ti muškarci se nazivaju „tatama“. Oni imaju tendenciju biti više pouzdani, topli i vjerni od svojih „podlih“ kolega. Oni također nude veće izglede za dugoročnu vezu.

Nadovezujući se na temelje ovog istraživanja, psihologinje Debra Zeifman i Jennifer Ma su željele dodatno istražiti prirodu ženskih preferencija pri odabiru partnera u modernim uvjetnima: umjetnoj oplodnji. Bi li žene koje traže donatora sperme imale drugačiji skup kriterija nego one koje traže dugoročnog partnera? Ljepota ove studije je u tome što je odabiranje anonimnog donatora u biti krajnji test onoga što žene vjeruju da su dobri geni  za njihovo buduće dijete, jer je svrha isključivo prokreacijska. Teret susreta i privlačenja genetski nadarenog udvarača da bi imala njegovo dijete, kod žene je sada potpuno uklonjen – žena može samo izabrati.

U ovom eksperimentu od sudionica je prvo zatraženo da opišu „idealnog muškarca“  naglašavajući svoje preferencije za visinu, tip tijela, boju kose, boju kože, ukupnu atraktivnost, dob, obrazovanje, dohodak, rasu, religiju i političko gledište.  Klasifikacije za tip tijela su bile u skladu s onima koje se obično koriste na „online dating“ web-stranicama (primjeri: vitak, atletski i zategnut, prosječan, nekoliko kilograma viška, krupan itd).

Nadalje, sudionice su zamoljene da ispune upitnik od 20 čestica o osobinama koje smatraju atraktivnima pri izboru partnera. Iznjedrile su se 4 kategorije a svaka je sadržavala 5 osobina. Prva kategorija je bila „pokazatelji dobrih gena“ koja je uključivala osobine maskulinosti, dobrog izgleda, fizičke forme, seksipila i inteligencije. Druga kategorija „pokazatelji dobrih resursa“ je sadržavala osobine dobrog kapaciteta zarade, završen fakultet, ambicioznost i radinost, socijalni status te stariju dob muškarca. Treća kategorija je bila „pokazatelji dobrog roditeljstva“ a sadržavala je sljedeće osobine: želja za domom i djecom, da voli djecu, brine o odgoju djece, emocionalna stabilnost i zrelost te ljubaznost i razumijevanje. Četvrta kategorija „pokazatelji dobrog partnerstva“ je sadržavala sljedeće osobine: pun ljubavi, odan, vjeran, romantičan i jednostavno se obaveže. U sljedećem koraku, zadatak sudionica je bio rangirati ove osobine po važnosti.

Što su istraživači otkrili? Žene koje su tražile donatora sperme su brinule više o dobrim genima a manje o ostalim potencijalima partnera nego žene koje su tražile životnog partnera. Drugim riječima, kada strogo razmišlja o genetskom doprinosu muškarca njenom djetetu, žena se sklona više brinuti o fizičkoj privlačnosti muškarca nego o njegovom karakteru.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s