Homeopatija – opasna obmana

Slika Posted on Updated on

izvor: live science

Homeopatija je alternativna medicinska praksa u kojoj se izuzetno razrijeđene količine određenih prirodnih tvari koriste za liječenje raznih bolesti. Iako se homeopatski lijekovi prodaju u trgovinama zdrave hrane ili na pijacama, homeopatija se uglavnom smatra šarlatanstvom. Nema znanstvenih dokaza koji podupiru korištenje homeopatije, pogotovo ne njihove najvažnije tvrdnje: da homeopatija može funkcionirati izvan  područja fizike i fiziologije, a vlade diljem svijeta uskraćuju zdravstveno osiguranje za liječenje homeopatijom.

Povijest homeopatije

Homeopatija je razvijena u kasnom 18. stoljeću , a njen tvorac je Samuel Hahnemann, ugledni njemački liječnik toga doba. Hahnemann je vjerovao da se „slično liječi sličnim“ te da recimo, izloženost nekom otrovu na minutu može izliječiti simptome koje izaziva trovanje istim nakon duže izloženosti. Zamislite da kopriva liječi osip.

Ovaj pojam da se „slično liječi sličnim“ bio je sličan u vrijeme nastajanja znanosti inokulacije i cijepljenja. I Hehnemannovi su tretmani u svojim blažim verzijama svakako bili sigurniji od redovite medicinske prakse srednjeg vijeka, kao što je bilo popularno „puštanje krvi“.

Ipak, liječnici, posebno kemičari i farmaceuti – brzo su shvatili da homeopatija ne može biti funkcionalna jer su doze za liječenje ne vjerodostojne, razrijeđene do te mjere da više uopće ne postoji „lijek u lijeku“.

Kako djeluje homeopatija

Homeopatija se temelji na strogim pravilima za miješanje i razrjeđivanje otopina, tzv. sukcesija. Razina razrijeđenosti je otisnuta na bocama pripravaka.  Klasično homeopatsko razrjeđivanje je 30x, gdje x predstavlja 10. Dakle, jedan mjera otrova (recimo spomenute koprive) je pomiješana sa 10 mjera alkohola ili vode. Mješavina se protrese, pa se cijeli proces ponovi trideset puta.

Funkcionira li homeopatija?

Ljudi koji danas prakticiraju homeopatiju upoznati su sa pojmom Avogadrove konstante. Oni pripisuju ljekovita svojstva homeopatije „pamćenju vode“ – koncept da voda ima sposobnost da se prisjeti oblika lijeka koji je nekad sadržala. Međutim, postoje najmanje tri ozbiljna problema sa ovom teorijom.

Prvo, taj pojam „pamćenja vode“ ili „vodene memorije“ je izvan područja poznate fizike. Voda ne može zadržavati oblik usklađenih molekula duže od jedne piko -sekunde, ukoliko je ta molekula iz vode uklonjena.

Drugo, ako voda može „pamtiti“ oblik onoga što se u njoj nalazilo ili nalazi, onda sva voda na svijetu može imati homeopatski učinak. Voda iz slavine, s tragovima prirodnih tvari koje izazivaju tumore  i mnoge druge bolesti, djelovale bi terapeutski na te iste bolesti. A znamo da se to ne događa.

Treće, objašnjenja o tome kako bi homeopatija mogla funkcionirati ne postoje, niti postoje kvalitetne znanstvene studije koje bi pokazale da je učinak homeopatije barem malo drugačiji od placeba.  U ispitivanju homeopatije su se pojavila dva trenda: Homeopatija je  najbolja u „liječenju“ bolesti koje će uskoro svejedno proći, kao što su prehlade, ali sve ovo može biti opasno za liječenje ozbiljnih bolesti kao što je dijabetes. Dosadašnje znanstvene studije nisu pokazale ništa osim da je homeopatija običan placebo efekt.

Opasnosti od homeopatije

Nemojte niti pretpostavljati kako je homeopatija bezopasna. U nekim slučajevima homeopatski lijekovi ne sadrže dokazive količine izvorne ljekovite tvari. Poznat je slučaj homeopatskog lijeka Zicam koji je brzo povučen sa tržišta nakon što je utvrđeno da veliki broj korisnika žalio na trajni gubitak osjetila njuha.

Osnovna otopina ovoga lijeka je cink. Već je desetljećima poznato da cinkove supstance uzrokuju hiposmiju, smanjenu sposobnost osjetila njuha i anosimiju – trajni gubitak osjetila njuha.

Isto tako, 2010. Japanska je vlada započela istragu povodom smrti beba, uzrokovane homeopatskim liječenjem umjesto medicinskim. Smrti uključuju bebe rođene s manjkom vitamina K, čije su babice roditeljima savjetovale homeopatsko liječenje umjesto standardne i prijeko potrebne injekcije vitamina K, koja zaustavlja krvarenje. Sve ove bebe umrle su od krvarenje u mozgu.

 

Pogledajte zanimljivi video prilog HRT-a o homeopatiji, alternatvnim načinima liječenja i znanosti.  Uz homeopatkinju Meri Bura i astrofizičara dr. Daria Hrupeca, gost je eminentni hrvatski evolucijski psiholog, Igor Mikloušić.

 

1. dio: http://www.youtube.com/watch?v=E35W8_UmsHo

2. dio: http://www.youtube.com/watch?v=kkXy02eD5cE

3. dio: http://www.youtube.com/watch?v=XPxNA5BJYDc

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s