Riješen misterij „morskog čudovišta“ iz Španjolske

Posted on Updated on

izvor: Live Science, Science records

Tijelo nepoznatog morskog stvorenja, bizarnoga izgleda koje su morske struje izbacile na obalu Španjolske prošloga tjedna pokrenulo je brojne divlje spekulacije o mitskim stvorenjima koje žive u morskim dubinama.

Raspadajući ostatci životinje duge oko četiri metra koji su se pojavili na plaži Villaricos u Andaluziji (Španjolska) potaknuli su senzacionalističke natpise u  novinama, internetu i televiziji. Senzaciju je dodatno potaknula činjenica da izbačeno tijelo nije bilo u jednome dijelu, nego je pored njega bio još jedan nepoznati dio koji je izgledao kao glava s rogovima.

Rani i po malo smiješni zaključci dijelili su informacije o zmajevima, čudesnim stvorenjima čije postojanje znanstvenici pokušavaju zataškati. Stvorilo se savršeno plodno tlo za teorije zavjera. Ipak, znanstveno otkriće je poprilično razočaravajuće za takve entuzijaste. Stoga niti ne čudi činjenica kako  objašnjenje ihtiologa sa Florida State Universitya, dr. Deana Grubbsa  gotovo uopće nije popraćeno u medijima.

Stručnjaci su odmah pretpostavljali kako je riječ o nekoj vrsti ribe, vjerojatno o takozvanoj duguljastoj ribi (oarfish),ali ova i sve ostale teorije uskoro su srušene,kada ja dr. Grubbs sa sigurnošću potvrdio o čemu je riječ. „To je definitivno kostur morskog psa“, rekao je Grubbs   „Elementi prema stražnjem dijelu su me zbunjivali, ali to su potpornji stražnje peraje. Ti ‘rogovi’ su zapravo kosti koje su nositelji  prsnih peraja.“

Istraživači će morati pobliže ispitati truplo da bi utvrdili o kojoj je vrsti morskog psa  točno riječ.  Za sada i to je dovoljno da bi se dokazalo da posljednji slučaj „morskog čudovišta“ unatoč spekulacijama  nije ništa neobično.

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s