8. kolovoz u znanosti

Posted on Updated on

1879. rođen  Robert Smith Holbrook, također poznat kao dr. Bob, američki liječnik i kirurg, suosnivač Anonimnih alkoholičara

1901. rođen  Ernest Orlando Lawrence, američki fizičar i dobitnik Nobelove nagrade. Poznat je po svom izumu, korištenju i poboljšanju razbijača atoma. Kasnije je radio na odvajanju izotopa uranija u poznatom projektu Manhattan. Imao je dugu karijeru na sveučilištu Berkley u Kaliforniji, gdje je radio kao profesor fizike. 1939.dobio je Nobelovu nagradu za fiziku. Kemijski element sa brojem 103 nazvan je „Lorencij“ (Lawrencium) u njegovu čast. Njegov brat John Lawrence poznat je kao pionir na području nuklearne medicine.

1902. rođen  Paul Adrien Maurice Dirac, engleski teoretski fizičar koji je napravio temeljne doprinose ranom razvoju kvantne mehanike i kvantne elektrodinamike.  Bio je profesor matematike na Cambridgeu , član Društva za teorijske studije, profesor na sveučilištu u Miamiju, a posljednje desetljeće života proveo je na Florida State Universtiy-u.  Pored mnogih otkrića formulirao je Diracovu jednadžbu koja opisuje ponašanje fermiona te je predvidio postojanje antimaterije. Dirac je podijelio Nobelovu nagradu sa fizičarom Erwinom Schrödingerom za „Otkriće novih produktivnih oblika atomskih teorija.“  Dirac se smatra jednim od najvažnijih fizičara 20. stoljeća.

1931. rođen sir Roger Penrose engleski fizičar i matematičar, te rekreativni filozof.  Ima titulu profesora emeritusa na matematičkom institutu sveučilišta Oxford, te radi kao suradnik emeritus na fakultetu Wadham.  Penrose je međunarodno poznat po svojim radovima iz matematičke fizike, posebno je priznat zbog svog doprinosa teoriji opće relativnosti i kozmologiji.  Dobio je ogroman broj nagrada i priznanja, uključujući i nagradu Wolf za fiziku 1988.koju je podijelio sa Stephenom Hawkingom, a dobili su je za doprinos razumijevanju svemira. Penrose se izjašnjava kao ateist i ne drži niti do jedne religijske doktrine, te je istaknuti član i pobornik Britanske Udruge Humanista, pored Richarda Dawkinsa.

1969. umro Otmar Freiherr von Verschuer , njemački biolog i eugeničar. Bio je direktor Kaiser Wilhelm instituta za antropologiju, ljudsko nasljeđe i eugeniku (Kaiser-Wilhelm-Institut für Anthropologie, menschliche Erblehre, und Eugenik; KWIfA) u Berlinu.

1977. umro  Edgar Douglas Adrian britanski elektrofiziolog i dobitnik Nobelove nagrade za fiziologiju  zajedno sa Charlesom Sherringtonom  za rad na funkciji neurona. Dao je eksperimentalni dokaz  za „sve ili niti jedan“ zakon živaca.  Ključni rezultat objavljen 1928. dokazao je da su uzbuđenja na koži pod stalnim utjecajem  u početku jaka, ali se postupno smanjuju tijekom vremena.  Produljenje ove studije na istraživanje uzroka boli,  dovela su do otkrića o prijemu signala boli u mozgu i prostorni raspored osjetilnih područja u kori mozga za nekolicinu različitih životinja. Ovi zaključci vodili su do stvaranja ideje o senzornoj mapi, koja se naziva „Homunculus“  u somato- senzornom sustavu. Kasnije, Adrian je koristio elektroencefalogram za proučavanje električne aktivnosti  u mozgu ljudi. Njegov rad na abnormalnostima Bergerovog ritma utro je put za istraživanja epilepsije i ostalih poremećaja mozga. Posljednji dio svoje istraživačke karijere proveo je baveći se proučavanjem njuha.

1987. umro Danilo Blanuša, hrvatski akademik i istraživač mnogih matematičkih područja: specijalnih funkcija, teorije relativnosti, diferencijalne geometrije, teorije grafova itd. Po svojim rezultatima o izometričnim smještavanjima (uronjavanjima) jednih u druge prostore različite topološke povezanosti Blanuša je uvršten u uglednu japansku matematičku enciklopediju. Među fizičarima poznat je po tome što je otkrio pogrešku u relacijama koje povezuju apsolutnu toplinu Q i temperaturu T u relativističkoj termodinamici, koje je objavio znameniti fizičar Max Planck. Autor je

English: Professor Sir Roger Penrose (born 8 A...
English: Professor Sir Roger Penrose (born 8 August 1931) OM, FRS is an English mathematical physicist renowned for his work in mathematical physics, in particular his contributions to general relativity and cosmology. He is also a recreational mathematician and philosopher. (Photo credit: Wikipedia)

popularno pisane knjige o teoriji relativnosti “Teorija relativnosti” koja se po ocjenama stručnjaka ubraja među najbolje te vrste u svijetu. U teoriji grafova otkrio je graf koji danas nosi njegovo ime.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s