1. kolovoz u znanosti

Posted on Updated on

Na današnji dan 1774. Carl Wilhelm i Jospeh Priestly neovisno jedan o drugome, otkrili su kemijski element kisik. Pravo objašnjenje i značenje njihovog otkrića dao je 1779. Antonine Laurent de Lavoisier. Lavoisier je ustanovio da se zrak sastoji od dvaju plinova čiji je omjer 1:4, koje je nazvao oxygen i azot. Dokazao je da su reakcije gorenja, disanja i hrđanja u biti istovjetna reakcija – oksidacija.

1. kolovoza 1774. rodio se veliki francuski znanstvenik Jean Baptiste Lamarck. Iako je studirao medicinu, Lamarckova prva interesna sfera bila je botanika. 1799. postao je član Francuske Akademije Znanosti. Vremenom se uključio u rad francuskog botaničkog vrta, te je na kraju postao čelnik odjela za botaniku. Kada je utemeljen pariški Prirodoslovni muzej, Lamarck je dobio mjesto profesora zoologije. U “Zoološkoj filozofiji” sustavno je razradio prvu cjelovitu teoriju o evoluciji organskog svijeta, poznatu pod imenom lamarkizam, po kojoj organizmi stečena svojstva nasljeđuju. Temeljno značenje ima njegovo posljednje  djelo “Prirodopis beskralježnjaka”. Danas se u biologiji prema njegovu prezimenu rabi kratica Lam. kada se navodi botaničko ime.

1936. na današnji dan umro je velikan medicine i fiziologije,  njemac Otto Heinrich Warburg, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu. Dok je boravio u Italiji, Warburg je istraživao potrošnju kisika jajašaca morskih ježinaca poslije oplodnje i dokazao je da nakon oplodnje brzina disanja raste čak do šest puta. Također je dokazao da je željezno nužno za razvoj stadija  larve. 1918. postavljen je za profesora biologije na Institut cara Wilhelma u Berlinu.  1931. je postao na tom istom institutu direktor odjela za fiziologiju stanice (danas se taj institut zove “Institut Max Planck”).  Nakon povratka u Njemačku istraživao je metabolizam tumora i stanično disanje, posebno tumorskih stanica, te je 1931. dobio Nobelovu nagradu za medicinu, za “otkriće prirode i načina rada respiratornih enzima stanice”. Godine 1924. Warburg je došao do zaključka da je rast tumora prouzročen time što tumorska stanica generira energiju (kao što je adenozin – 3- fosfat ATP)  putem anaerobne fermentacije šećera (proces glikolize)  dok zdrava stanica pretvara šećer u energiju uz prisustvo kisika. On nadalje zaključuje da je tumor mitohondrijska disfunkcija. “Rak kao niti jedna druga bolest ima nebrojene sekundarne uzroke”, zaključio je Warburg, a njegov često navođeni citat za primarni uzrok tumora je  ” Prvenstveni uzrok raka je promjena normalne respiracije kisika u stanici sa anaerobnom fermentacijom šećera.”

Français : *sujet: Jean-Baptiste Lamarck sourc...
Français : *sujet: Jean-Baptiste Lamarck source: http://www.museumonline.at/1999/schools/classic/sternberk/d_lamarc.htm licence: (Photo credit: Wikipedia)
Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s