Otkriven novi spomenik u „El Peru Waka“ u Guatemali koji govori o Majanskoj Kleopatri

Posted on Updated on

Tim arheologa iz SAD-a i Guatemale  u drevnom gradu Maja El Peru Waki, pronašao je  izrezbareni kameni spomenik koji datira 1450 godina u prošlost.

Spomenik nazvan Stela El Peru 44, obilno je ukrašen majanskim pismom, takozvanim majaglifima, na svakoj strani, te sa slikom kralja na prednjoj.

U tekstu se navodi da je kamena stela posvećena 25. siječnja 564.godine, za vrijeme „mračnog doba“. Znanstvenici su do sada smatrali da ne postoje kameni spomenici sačuvani iz toga vremena. Novootkriveni spomenik govori o princezi koja je vladala za vrijeme krvavih ratova i borbi za prevlast između dvije najmoćnije dinastije.

„Velikim vladarima je bilo zadovoljstvo opisivati nedaće kao uvod  u konačan uspjeh. Ovdje  je kraljica Zmija, gospa Ikoon, na kraju pobijedila.“, ukratko je objasnio profesor David Freidela, direktor istraživanja, sa sveučilišta Washington u Sant Louisu.

Također, dr. Freidela kaže kako je „Stela 44“ bogat izvor informacija o „mračnom razdoblju“  Maja o kojemu se do sada znalo vrlo malo kao i o dva dosad nepoznata vladara, o njihovoj politici i nasljeđu.

„Pripovjedi na Steli 44 su prepune obrata i skretnica koje su uobičajene za priče koje govore o ratu, ali se rijetko nalaze u arheološkim i povijesnim podatcima pred- kolumbovske  Amerike. Informacije u tekstu daju i novo poglavlje u povijesti kraljevstva Waka i njihovim političkim odnosima sa najmoćnijim kraljevstvima u klasičnom periodu Majanske civilizacije.“

Spomenici od klesanog kamena, kao što je Stela 44 do sada su pronađeni na desetinama važnih lokacija majanskih ruševina, ali je svaki na svoj način doprinosio kritičkom razumijevanju majanske kulture.

Član znanstvenog tima dr. Stanley Gunter, koji je i dešifrirao tekst, vjeruje da je Stela 44  bila izvorno posvećena  prije 1450 godina, u vrijeme 564.godine, od strane vladajuće dinastije Wak i njihovog kralja  Wa’oom Uch’ab Tzi’kin , čije se ime otprilike prevodi ovako: „Onaj koji ustaje prinosom orla“.

Nakon što je bila izložena više od 100 godina, Stela 44 je prema nalogu kasnijeg kralja premještena i zakopana u prostoriju koja se gradila kao dio  El Peru Waka  hrama oko 700.godne, vjerojatno kao dio pogrebnog obreda Velike kraljice koja je bila sahranjena u toj zgradi.

Analiza majaglifa sugerira da je Stelu 44 naručio kralj Wa’oom Uch’ab Tzi’kin  u čast svoga oca, kralja Chak Uzeo Ich’aak (Kandža koja svijetli crveno) koji je umro 556. godine. Ova stela je prva u povijesti koja je otkrila imena ove dvojice vladara, oca i sina.

Nova kraljica, gospa Ikoon, koja je također navedena u tekstu, važna je za kralja koji je iskopao ovu iskorištenu stelu da bi je ponovno upotrijebio. Arheolozi vjeruju da je gospa Ikoon bila jedna od dvije kraljice iz dinastije Zmija koja je  poslana  da sklopi  ugovoreni brak sa vladarom El Peru Waka.

 

Gospa Ikoom je prethodnica jedne od najvećih kraljica klasične civilizacije Maja, Svete gospodarice Zmija iz sedmog stoljeća, poznate kao gospa K’abel  koja je više od 20 godina bila vladarica El Peru Waka sa svojim suprugom , kraljem K’inich Bahlamom II.  Ona je bila vojni guverner Wak kraljevstva za svoju obitelj, carsku kuću Kralja Zmija, a ima titulu Kaloomte,  u prijevodu  „vrhovni ratnik“, što je u stvari viša titula od one koju je imao njezin muž.

Oko 700.godine, Stela 44 je donesena do glavnoga hrama da bi bila pokopana kao žrtva za kraljevu ženu, Kaloomte K’abel.

Prošle godine istraživački tim je otkrio fragmente Stele 43, ugrađene u konačni zid svetog hrama. Gospa Ikoom ima počasno mjesto na steli, vjerojatno jer je bila kraljev predak.

2012. profesor Freidela je sa svojim kolegama otkrio grobnicu gospe K’abel u istom tom hramu.

„Stela 44 je priča o političkim intrigama i krvoprolićima, no to su samo neke od onih koje spadaju u dramatičnu povijest klasičnog majanskog razdoblja. U zadnjih trideset godina znanstvenici su uspjeli dešifrirati veliki dio majaglifa i to smatram ogromnim napretkom.“

Carved altar from El Perú (Waka') in Guatemala.
Carved altar from El Perú (Waka’) in Guatemala. (Photo credit: Wikipedia)
Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s