Najstariji fosil ljudskog pretka u Jugoistočnoj Europi pronađen u Srbiji

Slika Posted on Updated on

Prema istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu PLoS ONE, 400 tisuća godina stari fragment  donje čeljusti hominida  iskopan u spilji u Srbiji, najstariji je ovakav fosil u Jugoistočnoj Europi.

Fosil, označen kao BH-1, star je između 525 i 397 tisuća godina. To je vrijeme kada su se neandertalske osobine tek počele pojavljivati u Europi.

Na razvoj ovih osobina snažno je utjecala povremena izolacija skupina, uzrokovana epizodnim pojavljivanjem ledenjaka.

„Na temelju sačuvane morfologije, BH-1 se značajno razlikuje od srednjo-pleistocenskih europskih hominida, generalno svrstanih pod skupinu Homo Heidelbergensis. To pokazuju primitivne značajke, poput istaknutog kuta donjih zubi, gustog korpusa mandibule (donje vilice), široke površine pretkutnjaka, ravna umjesto konkavna sublingvalna jama i slabo definirani reljef submandibularnih udubina.“, napisali su autori.

„Nalazimo potpuni nedostatak izraženih neandertalskih osobina. S obzirom na veličinu mandibule  količina zuba je relativno malena i taj dio  dobro se uklapa sa vrstama iz srednjeg pleistocena.“

Ljudi u jugoistočnoj Europi nikada nisu bili ledenjacima  geografski izolirani od Azije i Afrike, a prema autorima, to je rezultiralo  različitim djelovanjima evolucijskih sila na hominide ove regije.

„Studija potvrđuje važnost jugoistočne Europe kao ‘vrata kontinenta’  i kao jedno od tri najvažnija područja gdje su ljudi, životinje i biljke tražili utočište tijekom glacijacije u prapovijesnom dobu.“, rekla je starija suradnica na projektu, dr. Mirjana Roksandić sa sveučilišta u Winnipegu, u Kanadi.

„Općenito iz ovog doba imamo jako malo fosila, a to je bio period presudan za oblikovanje  i evoluciju  jedinstvene morfologije i ponašanja  ljudi.“, kazala je.

Cijelu studiju na engleskom jeziku možete pročitati ovdje:

http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0054608

English: Jaws of Homo heidelbergensis; mandibl...
English: Jaws of Homo heidelbergensis; mandible (lower jaw) of the type specimen of Homo heidelbergenis from Mauer near Heidelberg, Germany (replika, museum of the Institute of Earth Sciences, University of Heidelberg) Deutsch: Oberkiefer und Unterkiefer von Homo heidelbergensis; Unterkiefer = Typusexemplar von Homo heidelbergensis aus Mauer (Replika); Museum des Instituts für Geowissenschaften der Universität Heidelberg (Photo credit: Wikipedia)
Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s